Szüreti hangulat Mályiban

Szüreti hangulat Mályiban
© Fotó: Ádám János
Mályi – Szüreti vigasságot tartottak szombaton Mályiban, ahol a daloskörök is bemutatkozhattak.

Szerencsére a szombati esős időjárás nem zavarta meg a Mályiban megrendezett szüreti vigasságot, hiszen a programoknak a Móra Ferenc Általános Iskola adott otthont.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A rendezvényen a helyi, illetve a környékbeli – harsányi, szirmai, mezőcsáti – daloskörök is bemutatkozhattak, valamint iskolások készültek ünnepi műsorral. A programra ellátogatott Tállai András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki ünnepi beszédet mondott.

Egymást segítve

– A magyar népi kultúra ápolásának jeles napja a szüreti felvonulás, ahol elmaradhatatlan a dalolás, a daloskörök fellépése – fogalmazott az államtitkár. – Ezek az összetartó kis közösségek méltón képviselik hagyományainkat. Szüretkor az emberek egymást segítve takarítják be a termést, amit egy közös mulatozással zárnak.

Enni-, innivaló

A Mályi vigasságokat immár ötödik alkalommal rendezték meg, a térségi települések szorosabb kulturális együttműködésének erősítése mellett, a népi hagyományok, és az anyanyelv méltó ápolása is célja a rendezvénynek – fogalmazott Viszokai István, Mályi polgármestere.

Hozzátette, jóleső érzés volt a régmúlt megidézése a népdalok ízes dalszövegei által.

– ÉM –