Magyarország

2012.06.04. 14:11

Cozma-gyilkosság - Megkezdődött a kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken

    Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A Cozma-gyilkosság nemrég jogerősen lezárult büntetőpere után hétfőn megkezdődött az üggyel kapcsolatos kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken.

 

 

Budapest, 2012. június 4., hétfő (MTI) - A Cozma-gyilkosság nemrég jogerősen lezárult büntetőpere után hétfőn megkezdődött az üggyel kapcsolatos kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken.

 

A Marian Cozma szülei és testvérei nevében eljáró Helmeczy László ügyvéd a polgári per első tárgyalási napján azt közölte, hogy 150 millió forint nem vagyoni kártérítésre tartanak igényt. Az ügyvéd a tárgyalás szünetében az MTI-nek azt mondta, vagyoni kártérítés címén további 50-100 millió forintot kérnek majd az alperesektől, a büntetőügyben elítéltektől.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Az ügy büntetőpere április 27-én ért véget, a Győri Ítélőtábla életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig 20 év fegyházról 8 év börtönre mérsékelte. A Legfőbb Ügyészség vizsgálja, van-e törvényes lehetőség a jogerős ítélet felülvizsgálatára.

A hétfői tárgyaláson a keresetismertetés után a felperesi képviselő és az alperesek ügyvédei arról vitáztak, hogy a gyilkosságot szándékegységben követték-e el az azóta elítéltek vagy sem. Ennek azért van jelentősége, mert ettől függ, hogy a kártérítést egy vagy több embertől lehet igényelni.

A vita feloldását nehezítette, hogy sem Pataki Árpád bíró, sem az ügyvédek nem kapták még kézhez a büntetőügy jogerős ítéletét.

A tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma édesapját, Petre Cozmát, aki a könnyeivel küszködve arról beszélt, büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott, és tudja azt is, hogy Magyarország is büszke gyermekére. A család élete tönkrement, és borzalmas fájdalomként élik meg, hogy fiuk helyett csak a síremlék hideg gránitját tudják megcsókolni - mondta.

A kártérítési per tárgyalása hétfő délután folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!