360 fokos videó: Szüretelik a slágernövényt Répáshután

Akt.:
Zajlik a levendulaszüret
Zajlik a levendulaszüret - © Fotó: Kozma István
Répáshuta – Egyre népszerűbb a levendula, manapság mintha a csapból is a különböző felhasználási módjai folynának. A termelők most szüretelnek, egyiküket mi is meglátogattuk a répáshutai hegyoldalban nevelgetett ültetvényénél, hogy többet tudjunk meg a kézműves termékek egyik kedvenc alapanyagáról.

A Répáshutát körülvevő hegyoldalak egyikében különös érzés fogja el az arra járót: levendulaszínben virágillatba fullad. Mint Mátrai Jánosné Ágnes őstermelő magyarázza, tökéletes, déli fekvésről van szó, így rengeteg napfény éri a növényeit – ezért nőnek ilyen szépen.

Kísérletezni is tökéletes

Férjével 3000 tövet ültettek el még 2013-ban, és az idei évben már nagyon hamar megindult a virágzás. Ez azt jelentette, hogy a szüret is hamarabb kezdődött el, ami fáradtságos munka, hiszen növényről-növényre haladva, ollóval vágják le a virágzó részeket, amikből később a legkülönbözőbb termékek készülnek.

Ágnes is megerősíti, amit lépten-nyomon tapasztalni: reneszánszát éli a levendula. Készülhet belőle szörp, ízesítheti a süteményt, kávét, kozmetikumok összetevőjét adhatja. Jellegzetes, kellemes illata miatt egyszerű szobadísznek is kitűnő. Az őstermelő úgy definiálja, mint „a legjobb gyógynövény, ami egyszerre nyugtat, élénkít és frissít”. Majd hozzáteszi, hogy: „és még szép is”.

Ezek mellett sok más módon felhasználható, igazából csak a képzelet és a kreativitás szab határt annak, hogy minek és hogyan válik részévé a levendula. Ágnes éveken át kísérletezett, hogy megtalálja a tökéletes recepteket.

levendula_repashuta650

Az idén ötéves ültetvény már annyira jól termel, hogy „kénytelenek” egy ötletes akcióval ritkítani a készletet – és segíteni saját munkájukat. Ez a „Szedd és Vidd”, amikor tulajdonképpen bárki jelentkezhet náluk, hogy szüreteljen magának levendulát.

Úgyhogy alapanyag lesz, idén is a legkülönlegesebb levendulás termékekre készülhetünk.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Répáshuta - Már az utolsó virágokat szüretelik Répáshután a levendulamezőn. A sokoldalú növényből ezután lehet majd illóolaj, fűszer, szörp, vagy akár gyógyhatású készítmény is. ÉM