Szűrés „mélységben”

Szűrés „mélységben”
Kéthetes közös akciót tartanak a határőrök, a rendőrök és a pénzügyőrök két megyében.  Korábbi nemzetközi akció anyaga [.pdf – 317KB]

„Éles bevetésre” invitált a Nyírbátori Határőr Igazgatóság, melyet Kisvárda térségében egy tágas parkolóban hajtottak végre közösen a rendőrökkel, a vám- és pénzügyőrökkel és a polgárőrökkel szerdán reggel.

A helyszínen azt is megtudtuk Tanyik József határőr alezredes sajtóreferenstől, hogy az Integrált Vezetési Központ irányításával már hétfő óta tart az akció – és jövő vasárnapig be sem fejeződik Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban – , melynek célja az ún. „mélységi” ellenőrzés: az illegális migráció és más, az államhatárral kapcsolatos bűncselekmények kiszűrése.

A rendvédelmi szervek a maguk területén végzik az ellenőrzést: a határőrök illegális migránsokra „vadásznak”, a rendőrök a közlekedést felügyelik (horogra is akadt néhány gyorshajtó), a vámosok pedig jövedéki csempészárut keresnek a gépjárművekben.

Közép-Európai Akadémia

Szerdán reggel egy óra felforgása alatt több mint száz személygépkocsit ellenőriztek. Természetesen a döntő többség „tiszta” volt, s egy-két perc múlva folytathatták útjukat.

Az akcióban részt vettek a Közép-Európai Rendőrakadémia (KERA) éppen nálunk továbbképzésen résztvevő német, osztrák, lengyel, cseh, szlovák, szlovén és svájci határőrei (-rendőrei) is, akik pénteken vizsgáznak Nyíregyházán – tudtuk meg a KERA magyarországi igazgatójától, Magyar József rendőr dandártábornoktól. A „kerások” a záhonyi átkelőt is szemügyre vették, sőt ukrán oldalon is tájékozódhattak, akiket Molnár László ezredes, a nyírbátori határőrök rendészeti igazgatója kalauzolt.

A nap „jövedéke” 

Kiss Imre őrnagytól, az ellenőrző és áteresztő pont parancsnokától megtudtuk: az akció „nyilvános napján” összesen 667 személyt, 238 gépjárművet (ebből 35 teherautó) ellenőriztek, a rendőrök tíz helyszíni bírságot szabtak ki, a pénzügyőrök egy gépkocsit berendeltek üzemanyag-vizsgálatra.

– Györke László –