Szuperszámítógép-verseny – a világ élmezőnyében a Miskolci Egyetem hallgatói

Miskolc – A Miskolci Egyetem informatikushallgatói csapata idén is bejutott a világ egyik legnívósabb szuperszámítógép-verseny, az Asia Student Supercomputer Challenge (ASC16) Kínában megrendezett döntőjébe, és innen “Első osztályú díjjal” (“First Class Award”) térhetett haza – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel szerdán.

Az egyetem tájékoztatása szerint a világ számos pontjáról az idei versenyre több mint 170 csapat jelentkezett, a megmérettetés ázsiai döntőjén azonban csupán az első fordulóban legjobb eredményt elérő 16 csapat vehetett részt, köztük a miskolci campus gépészmérnöki és informatikai karának hallgatói is.

A versenyre regisztrált, öt hallgatóból és egy vezető oktatóból álló csapatok első feladatát szuperszámítógépeken használt alkalmazások optimalizálása jelentette, elsődleges volt, hogy az adott program hatékonyabban, gyorsabban fusson szuperszámítógépen. A megoldásokat, az egyes eljárásokat és az elért eredményeket összefoglaló beszámolót valamennyi csapat esetében értékelték, így dőlt el, hogy mely 16 felsőoktatási intézmény hallgatói juthattak a verseny döntőjébe.

Idén a hallgatók számára már az egyetem új – másodpercenként nyolcmilliószor egymillió művelet elvégzésére képes – szuperszámítógépe is segítséget nyújtott a felkészülésben, a szuperszámítógép-technológia megismerése pedig mára szervesen beépült a felsőoktatási intézmény informatikus-képzésébe – közölte az egyetem.

– MTI –