Szuper-, és hipermarketekre lehet panaszkodni az EP képviselőnél

Akik azt tapasztalták, hogy a szuper-, és hipermarketek visszaéltek erőfölényükkel, írják le a konkrét esetet, és küldjék el panaszukat emailban vagy postán – erre kért mindenkit Hegyi Gyula pénteken. Az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője a beérkezett panaszokat szeptemberben átadja az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatójának, aki azt ígéri: soron kívül kivizsgálja ezeket.

Hegyi Gyula és 4 másik EP képviselő – 2 francia, egy brit és egy lengyel – még tavaly aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy induljon versenyjogi vizsgálat: a szuper-, és hipermarketek visszaélnek-e erőfölényükkel. A képviselői indítványhoz az EP képviselők 60 százaléka, 430 fő csatlakozott. A magyar képviselőt és a másik 4 kezdeményezőt ezután januárban fogadta Philip Lowe versenyjogi főigazgató.

Hegyi Gyula elmondta: a főigazgató kérte, hogy a képviselők saját országukban gyűjtsenek őssze minél több konkrét esetet. Tartva ugyanis a szuper-, és hipermarketektől eddig csak kevés panasz érkezett be, illetve sokszor csak bizonyíthatatlan pletykákról hallottak. A főigazgató és Hegyi Gyula is ígéretet tett arra, hogy bizalmasan kezelik majd mindazoknak az adatait, akik ezt kérik.

A magyar EP képviselő felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nem tud foglalkozni egyéni sérelmekkel, tehát például olyan esetekkel, amikor egy vásárlónak rosszul mérték le a sajtot, vagy romlott volt a hús. Olyan panaszokat vár saját illetve a Magyar Országgyűlés Képviselői Irodaházának email címére, amely például arra vonatkozik, hogy a szuper-, és hipermarketek közvetve vagy közvetlenül kartellbe szerveződtek. Ilyen eset fordult elő többek között Lengyelországban, ahol megállapodtak a nagy áruházak, hogy ugyanazon az áron veszik át a termelőktől a tejet, ezzel a lépésükkel pedig megkárosították a vásárlókat.

Hegyi Gyula azt is elmondta: a versenyjogi főigazgató azt kérte, olyan esetek leírását küldjék el, amelyben egyértelműen kár érte a vásárlókat. Kérdésre válaszolva hozzátette: A dinnyetermelők akciója az Auchan áruház ellen határeset. Ebben az estben ugyanis bár a gazdákat törvénytelenül megkárosították, rövid távon a vásárlók nem jártak rosszul, hiszen olcsón kapták a gyümölcsöt. Hosszú távon azonban valószínűleg a vevőket is károsít a lenyomott felvásárlói ár, mivel, ha tönkremennek a termelők, a kisebb kínálat miatt a jövőben jóval drágábban vásárolhatnának.Sporthírek