Szunnita-síita összefogás?

Az alkotmány-tervezetet elutasító szunnita kisebbség szövetségeseket keres a szöveget ellenző csoportok között. Így nem kizárt, hogy még az ősi ellenségnek számító síiták egyik radikális szárnyával is összefognak.

 Közben újabb öt ember halt meg az ország különböző részein elkövetett merényletekben.

A Szaddám Huszein uralma idején vezető pozícióban lévő, ám az új törvényhozásban kisebbségbe került szunniták továbbra is azt követelik, hogy a szövegből vegyék ki az Irakot szövetségi állammá nyilvánító részt.

A szövetségi állammá válás az olaj elosztása miatt vált kulcskérdéssé. A legtöbb olaj ugyanis a síiták lakta délen és az északi kurd vidékeken található. A középső területek szunnita lakossága attól tart, hogy nem részesülnek a gazdasági javakból.

Ennek ellenére a szunniták egyik főtárgyalója azt mondta kedden, hogy a föderalizmus nem egyedül a szunniták ügye. A politikus szerint szövetségi államként Irak darabjaira hullhat, és ezt a síiták sem akarják. A szunniták ezért most szövetségeseket keresnek az alkotmány-tervezet ellenzői között, és tárgyalásokat kezdeményeznek többek között a radikális síita hitszónok, Muktada asz-Szadr vezette csoporttal is.

Asz-Szadr és követői egyelőre mondta végleges véleményt az alkotmány-tervezettel kapcsolatban. A szöveg elfogadásáról október 15-én népszavazáson dönt az iraki nép.

Irakban kedden is folytatódott az erőszaksorozat. A különböző támadásokban öt embert öltek meg a lázadók. Az egyik áldozat az ország olajlétesítményeit védelmező erők alezredese volt, akit testőrével együtt lőttek agyon Kirkukban. Életét vesztette az egyik nyugat-bagdadi kerület rendőrkapitánya, amikor állomáshelyét tűz alá vették a fegyveresek.

Szamarra városától nyugatra autóba rejtett pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő, a támadásban egy rendőr meghalt, míg Tikritben – az elűzött diktátor, Szaddám Huszein szülőhelyén – aknatámadás oltotta ki egy ember életét.