Helyi közélet

2016.08.13. 15:59

Csendes faluban festettek idén

Gömörszőlős, Ózd - Három órán keresztül az ózdi Városház téren is láthatták a festőtáboros képeket.

Gömörszőlős, Ózd - Három órán keresztül az ózdi Városház téren is láthatták a festőtáboros képeket.

Állandó, már-már tradicionális rendezvénynek számít az Ózdi Örökségvédelmi Festőtábor a nyári időszakban. Idén tizennegyedik alkalommal találkoztak az amatőr alkotók, hogy néhány napot együtt töltsenek a festővászon előtt. A korábbi években többször is az ózdi múlt értékeit örökítették meg, de jártak már az arlói Suvadás Ligetben is, idén pedig a csendes, nyugodt falu, Gömörszőlős volt a helyszín.

– Az elején egy kicsit szorongunk, az amatőr festők számára mindig nagy kihívás odaállni az üres vászon elé – árulta el érzéseit Turiné Orosz Margit, az esemény főszervezője. – Az idei képek láttán azonban örömmel mondhatjuk, hogy sikerült minőségi tartalommal megtölteni ezeket a felületeket. A művészeknek ilyenkor el kell vonulni a világtól. A csendet, a nyugalmat, a természetet keressük, ebből a szempontból ideális választás volt Gömörszőlős. Olykor egy-egy bárány belesétált a képbe, vagy a helyi lakosok vettek minket körbe, ezeket igyekeztünk megörökíteni.

Lesz még tárlat

Az Örökségvédelmi Festőtábor szakmai vezetője ezúttal is Máger Ágnes volt. A miskolci művésznek Gömörszőlősön van egy kis alkotóháza, amely minden szempontból megfelelő volt a tábor központjának. A néhány napos munka után a kész festményeket először helyben állították ki, majd Ózdon, a Városház téren is bárki megtekinthette őket.

– Nagyjából a képek felét hoztuk el a háromórás, szabadtéri ózdi tárlatra – mondta Wéber Erzsébet, aki aktív résztvevője volt az idei tábornak is. Továbbra is igyekszünk a szűkebb környezetünk természeti értékeit és néprajzi örökségét megmutatni. Amíg Ózdon volt a központ, addig kiemelt szerepet kapott a gyár, a régi kolóniák, dombok, völgyek. Most viszont egy egészen más, sokkal nyugalmasabb környezetben tölthettük el ezt a néhány napot.

Turiné Orosz Margit hozzátette: a megszokott, 10–12 fős maggal dolgoztak együtt. Napközben alkottak, esténként pedig jó hangulatú beszélgetések során igyekeztek megtervezni az alkotótábor jövőjét. A legszebb alkotásokból egynapos kiállítást készítettek helyben, ezeket ősszel az ózdiak is láthatják majd, mert a tervek szerint az Olvasóban is kiállítják a képeket.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában