Szülői felelősség a pályaválasztásban

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója, Nagy Ádám János, a 2018-as EuroSkills épületasztalos kategória győztese, Szily Nóra pszichológus-újságíró
Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója, Nagy Ádám János, a 2018-as EuroSkills épületasztalos kategória győztese, Szily Nóra pszichológus-újságíró - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szülők 90 százaléka a gyermek képességeinek megfelelő iskolát gondolja választandónak.

A gyermekeik képességeinek megfelelő iskolát választanák, és a szakmaváltásban is támogatják pályaválasztás előtt álló gyermekeiket a szülők. A Szakmavilág.hu online kutatásának eredményeit sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a kérdőívet összeállító Szily Nóra pszichológus-újságíró. A több mint ezerkétszáz válaszadó részvételével készült nem reprezentatív felmérés során a Szakmavilág.hu és Szily Nóra pszichológus-újságíró arra voltak kíváncsiak, hogy a szülők szerint hogyan lehet megfelelően támogatni a gyerekek pályaválasztását, mi fejezi ki legjobban gyermekük sikerességét, vagy hogy milyen típusú iskolát tartanának számára megfelelőnek.

Rugalmasság, nyitottság

Szily Nóra elmondta, örömteli tapasztalat volt, hogy a szülők 90 százaléka a gyermek képességeinek megfelelő iskolát gondolja választandónak, és bár 60 százalékuk szülői felelősségnek is tartja a pályaválasztást, igyekeznek nem rákényszeríteni a fiatalokra saját tapasztalataikat, végzettségüket. „Szintén közel 90 százalékuk hisz a bármikori módosítás lehetőségében és abban, hogy a pályaválasztót abban kell támogatni, hogy nyitott legyen a változtatásra. Ez nagyon biztató, hisz a jövő épp a rugalmasságról, nyitottságról, alkalmazkodni, változtatni tudásról fog szólni” – mondta a szakértő, aki szintén ezeket az elveket tartotta szem előtt saját fiai nagy döntéseinél.

HBN