Születésnap a Szimbiózisnál

Akt.:
Születésnap a Szimbiózisnál
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A Szimbiózis Alapítvány fejlődése a martinkertvárosi, egykori iskola „belakásával” kezdődött.

Az itt kialakított Habilitációs Központ most ünnepli 10 éves évfordulóját. Ennek apropóján pénteken ünnepséget szervezett az alapítvány.

– Nagy lázban égünk, az elmúlt tíz évünket próbáljuk majd feleleveníteni és megjeleníteni vendégeink előtt – ezt még az ünnepség előtt nyilatkozta Tóth Aliz intézményvezető. – Próbáljuk a legjobbat kihozni belőle, ami viszont azért nehéz, mert nagyon sok jó pillanatunk volt. Nehéz választani.

Tóth Aliz elmondta azt is, hogy a Habilitációs Központban jelenleg 14 fogyatékos fiatal bentlakójuk és 40 „nappalis bejárójuk” van. Őket húsz kolléga segíti. A finanszírozásuk az állami normatívából, a térítési díjakból és a pályázati bevételekből tevődik össze.

– Igyekszünk úttörők, innovatívak lenni! – válaszolta az intézményvezető arra a kérdésre, hogy miben másak a többiektől. – Amikor lehetőségünk van rá, megragadjuk a külföldi tanulmányutakat is, hiszen onnan nagyon sok szuper ötletet meríthetünk.

Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója arról beszélt többek között az ünnepi eseményen, hogy nagy dolog ez a központ Miskolc és a régió életében.
– A központ legfontosabb profilja a foglalkoztatás. Az érintettek hasznos dolgokat készítenek és az mindenkinek örömére szolgál.

Nagy Orsolya, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért szervezet részéről azt hangsúlyozta, hogy „ide mindig jó jönni”.

– Itt mindig pozitív hangulat, kedvesség, mosoly és boldogság vesz körül – mondta. – Kívánom, hogy ez a továbbiakban is így legyen.

Nagy tapsot kapott Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke, aki egy idős óvónővel, Zsóka nénivel – Főző Lászlónéval – lépett színpadra. Az ünnepség után a vendégek megnézhették a kézi eszközökkel működő papírmanufaktúrát, a mozgásszínházat és a ház többi érdekességét is.

ÉM-JLI


Tények a központról

– Helyt ad a terápiás/rehabilitációs szociális intézményi foglalkoztatásnak.

– Terápiás központként különféle egyéni és csoportos fejlesztés folyik.

– Speciális színtársulatuk színdarabjaikkal és performance műsoraikkal országszerte és külföldön is sikeresen megmérettettek.

– 2013 végén adták át új szárnyként a „Kitagoló Ház”-beruházást, amely a célcsoport önálló életviteli tréningközpontjaként fog funkcionálni.