Születésnap – A 90 éves Pásztor György bízik a “hokis lendületben”

Budapest, 2013. március 1., péntek (MTI) – Pásztor György, a magyar jégkorongozás legendás alakja, a sportág nagyjait tömörítő Hírességek Csarnokának tagja – aki szombaton ünnepli 90. születésnapját – bízik benne, hogy a magyar hoki megőrzi lendületét, és a továbbiakban is képes lesz világra szóló sikereket elérni, és idővel a válogatott akár még az olimpiára is kijut.

Pásztor György – aki a Londonban élő, és születésnapját szintén szombaton ünneplő lányához készült, amikor az MTI munkatársa megkereste – elmondta, több mint negyven élvonalbeli világbajnokságon volt jelen, de mind közül kiemelkedik a 2009-es: a magyarok akkor játszottak hetven év kihagyás után ismét a legjobbak között.
“A 2008-as feljutás és a 2009-as vb-szereplés maga volt a csoda. Azóta sem láttak olyat, hogy egy ország viszonylag rövid idő, egy évtized leforgása alatt a harmadik vonalból az élmezőnybe küzdje fel magát. A nemzetközi szövetség vezetői azóta is ezt emelik ki, ha szóba kerül a magyar hoki” – mondta Pásztor György, aki 1933-ban jegyezte el magát a jégkoronggal a Városligetben.

A magyar szövetség tiszteletbeli elnöke játékos-pályafutását követően edzőként, majd megszámlálhatatlan funkcióban sportvezetőként dolgozott, illetve dolgozik a magyar hokiért. 1959 és 1982 között Magyarországot képviselte a nemzetközi szövetség (IIHF) kongresszusain, ezt követően pedig – 1994-ig – az IIHF elnökségének tagjaként tevékenykedett. Emellett nem kevesebb mint 23 éven át vezette a nemzetközi testület orvosi bizottságát. 2001-ben – Magyarországról elsőként – beválasztották az IIHF halhatatlanjainak sorába.

Pásztor György kitért arra is, hogy nemcsak a pályán, hanem azon kívül is volt egy fontos momentum, ami örökké emlékezetes marad számára: tavaly Kolbenheyer Zsuzsanna a legtöbb szavazatot besöpörve bekerült az IIHF vezető testületébe.

“Ez legalább akkora szó, mint amikor a fiúk az A csoportba feljutottak, csak éppen a sportdiplomácia területén. Persze bízom benne, hogy a férfi- és a női válogatott még hoz sikereket. Többször is csak egy hajszálra voltunk a bravúrtól, de ahogy mondjuk a szlovénoknak sikerült kijutniuk az olimpiára, úgy egyszer nekünk is sikerülni fog” – tette hozzá a remek egészségnek örvendő Pásztor György.

Megjegyezte, a sportág Magyarországon lendületben van, persze időnként lehetnek visszaesések, de összességében pozitívan látja a jövőt:
“Egyre több fiatal választja a jégkorongot, pályák épülnek, és bármerre járok, látom, hogy milyen népszerű a sportág. A hoki úgy tudott eddig felmutatni eredményeket, hogy nem volt mögötte állami támogatás, most viszont a TAO révén sok pénz áramolhat be, és ez ismét lendületet ad. Bizakodva várom, hova fejlődik a jégkorong hazánkban.” – mondta Pásztor György.

– MTI –