Szülés: ha nem is otthon, de mediterrán hangulatban

Akt.:
Szülés: ha nem is otthon, de mediterrán hangulatban
Miskolc – A betegek igényeihez igazítva, otthonossá varázsolták a Miskolci Semmelweis Kórház szülőszobáit.

Egy éve kezdték azt a folyamatos átalakítást a Semmelweis Kórház szülészetén, amelyet most már a média munkatársainak is bemutattak.

– A nyolc, egyágyas szülőszoba voltaképp egy-egy ajtóval zárható szoba, amelyben szinte otthon érezhetik magukat – mondta el elöljáróban dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos. Elbüszkélkedett azzal is, a sokak által még mindig „városinak” titulált intézményben igen jelentős a szülésszám: tavaly 2189 szülést vezettek le, idén, mostanáig már 1800-at.

szuleszet_otthonszules_10

Családias

Az átalakítás leglényegesebb elemeit dr. Lőkös Béla osztályvezető főorvos ismertette. Megemlítette: a 2010-es átépítéshez képest új struktúrát alakítottak ki a szülészeten belül. Módosították a zsiliprendszert, s a különálló szobák révén megteremtették a lehetőségét, hogy akár minden kismama együtt szülhessen az általa kiválasztott rokonával, hozzátartozójával. A családias szülészeti ellátás iránti igényre figyelemmel pedig nem csak mediterrán hangulatot kölcsönző színeket alkalmaztak az egyágyas szülőszobák falán, de a bútorzatot is ehhez igazították, sőt, a falakra a múlt héten igényes vászonképek kerültek. Ezen túlmenően a műszaki felszereltség is korszerűsödött, például a szülőszobák felében sikerült mennyezeti műtőlámpát beszerezni, de a többiben is kicserélték a régi állványosakat. A szülőszobák történései egy központi őrző monitoron keresztül követhetők (a tökéletes működéshez még szükséges volna némi fejlesztés).
szuleszet_otthonszules_14

Összeadták

Megtudtuk: az osztály 27 fős orvoslétszáma – noha mára a szülészetit is a hiányszakmához szokás sorolni – teljesnek mondható. (Gondot az jelenthet a jövőre nézve, hogy az átlagéletkor 50 felett jár, illetve a kollégák közül négyen fiatal hölgyek, akik vélhetően maguk is előbb-utóbb gyermeket szeretnének, azaz számolni kell azzal, hogy évekre kieshetnek a munkából.)

A 3 millió forintos beruházás összefogás eredménye: a Krió Intézet Zrt. közel 1 millióval, a kórház 200 ezerrel járult hozzá, a többit a szülészet alapítványa biztosította.

– Szalóczi Katalin –


Szobáról szobára megcsodáltuk

A bejárás során majd’ minden szülőszobába benéztünk – kivéve ahol éppen szült valaki, s ahonnan egyszer csak egy újszülött sírása egyértelműen jelezte, hogy eggyel többen vagyunk e világon. Mindenütt imponáló rend, tisztaság, barátságos környezet, a szüléshez minden szükséges felszerelés diszkréten bekészítve, az állítható szülőágyakról pedig a kellő pillanatig nem kiabál messziről alapvető funkciójuk. Hiába kerestük viszont a veszélyes hulladéktartó vödröket. Pedig voltak, csak épp ügyesen, a bútorzathoz illeszkedő, fedeles ládikákba rejtve. Találtunk viszont egy kilencedik, biztonsági tartaléknak, úgymond előszülőnek nevezhető szobát is, két ággyal, a vajúdás elején járóknak arra az esetre, ha a többi szülőszoba foglalt lenne.
hirdetés
hirdet�s