Szükség lenne a szoptatószobákra

Akt.:
Halászné Milicz Andrea védőnő
Halászné Milicz Andrea védőnő - © Fotók: Kozma István
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Megosztja a közvéleményt a nyilvános helyen való szoptatás.

Az egyik tábor szerint, a gyermek az első minden körülmény között, ezért buszon, villamoson, forgalmas tereken, éttermekben, szóval bárhol és bármikor lehet emlőből táplálni az apróságot, míg mások ízléstelennek, provokatívnak tartják az etetés legtermészetesebb, ősi formáját.

A cumisüveg belefér

Ezzel szemben a cumisüveg elfogadottabb, sokkal kevesebb kritikus tekintet szegeződik azokra az édesanyákra, akik mások előtt kortyoltatnak tápszert gyermekükkel.

– Szélsőséges nézőpontok sorával találkozom, többen megbotránkoznak és szexuális jelleget tulajdonítanak az anya-baba kapcsolat egyik legfontosabb mozzanatának, de akadnak olyanok is, akik harcosan támogatják, hogy ott kell etetni, ahol éppen utoléri a babát az éhség – ecseteli tapasztalatait Halászné Milicz Andrea védőnő, aki szerint sehol sem lenne szabad korlátozni az édesanyákat abban, hogy megetessék a gyermekeiket.

halaszne_milicz_andrea_vedono_07_650

– Fontos, hogy tapintatosak legyenek a társadalom többi tagjai iránt, de kellő diszkrécióval szerintem mindenhol szabad szoptatni. A legnagyobb probléma, hogy hiányoznak ehhez a feltételek, a közintézményekben, vendéglátóegységekben nincs külön szoptatószoba. Sajnos még a kórházak is lemaradtak, pelenkázótermek egyre több helyen vannak, de a táplásnak ez a hagyományos formája még nem eléggé támogatott – értékeli a helyzetet.

Ahány orvos, annyi tanács

Andrea szerint nemcsak a nyilvános helyen való szoptatás, hanem általában az anyatejjel való táplálás kérdése is megosztja a nőket, sőt még az orvostársadalmat is.

– Nem csoda, ha bizonytalankodnak a hölgyek, és nem tudják, pontosan meddig érdemes így táplálni gyermeküket, hiszen a körzetemben van olyan anyuka, aki az egyik orvostól azt a tanácsot kapta, hogy amíg csak lehetséges, szoptassa a gyermekeket, mert így az immunrendszer megfelelő működését is támogatja, míg a másik doktor szerint egyéves kor után felesleges adni az anyatejet – sorolta.

halaszne_milicz_andrea_vedono_08_650

– Jómagam nem vagyok tápszerpárti. Sok család azért részesíti előnyben ezt az élelmet, mert ehhez nem kell az anyuka, ezt bárki, aki épp a gyermekre vigyáz, odaadhatja. Úgy vélem, nagy szükség lenne szoptatószobákra, hogy az édesanyák bátran elindulhassanak akár bevásárolni, akár levegőzni az apróságokkal. Ne kelljen otthon maradniuk azért, hogy keblükre vehessék csemetéjüket – hangsúlyozta a védőnő.

JA


Van, aki szerint nyilvános helyen cumisüvegből kellene etetni a babát
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Évtizedek óta folyik a vita a nyilvános szoptatásról. Szabad-e nyilvános helyen szoptatni? A neten szörfözve kiderül, évtizedek óta téma ez a világ minden táján. Pró és kontra sokféle véleményt olvashatunk. Van, aki szerint miért ne ehetne ott a baba, ahol megéhez...

Az ötgyermekes dr. Kós Gáborné szoptatás közben Anna Nórával
Miskolc - Keresni kell a szoptatószobákat, hiszen amire igény van, azt előbb-utóbb létrehozzák. A kismamák sem élhetnek elszigetelve, nem tengethetik életüket a négy fal között. Márpedig a baba életének elején az az ideális, ha minél több időt tölt anyja közvetlen közelében. Ilyenkor alakul ki a...

Pócsi Orsolya
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az anyának komolyan kell venni a kisgyermek jelzéseit – állítja a pszichológus. Az egészséges baba-mama kapcsolat esetén a szülő felismeri a gyermek különböző jelzéseit és nyomban oldja, csillapítja csemetéje szorongásait – mondja Pócsi Orsolya klinikai szakpszich...További hírek a Magyarország kategóriából