SZTRÁJK FERIHEGYEN – Tovább folytatják a bértárgyalásokat, nem sikerült ma megegyezni

Szerdán újra tárgyalóasztalhoz ülnek Ferihegyen a szakszervezetek és a munkáltató, miután a keddi tárgyalások sikertelenül értek véget a repülőtéren. A földi kiszolgálók egy hivatalos ajánlatot adtak át a munkáltatónak, melyben továbbra sem engednek a 10+5 százalékos fizetésemelési igényeikből – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Peres Gábor, a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének (FORTISZ) elnöke.

Eredménytelenül zárult a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. és a munkavállalók többségét képviselő öt szakszervezet keddi tárgyalása. A legutóbbi bértárgyaláshoz képest nem változott a munkáltató ajánlata. A Celebi vezetése 4 százalékos alapbéremelést és 3 százalékos év végi bónuszt ajánl továbbra is – mondta Peres Gábor.

A FORTISZ elnöke közölte: kedden átadtak a munkáltatónak egy hivatalos ajánlatot, melytől nincs szándékuk eltérni. Ebben továbbra is 10 százalékos fizetésemelést és 5 százalékos év végi bónuszt kérnek. Peres Gábor tájékoztatása szerint a munkáltató időt kért, így szerdán 11 órakor folytatódnak a tárgyalások. Ha akkor sem sikerül megegyezniük, akkor ismét megfontolják a sztrájk lehetőségét – tette hozzá.

Peres Gábor kiemelte: a sajtóban megjelent számokkal ellentétben a földi kiszolgálók bruttó bére nem 340 ezer forint. A juttatásokkal együtt átlagosan 170-180 ezer forintot kapnak a dolgozók – állítja a szakszervezet elnöke.

Eredetileg a munkáltató 0 százalékos alapbéremelést ajánlott a 3 százalékos bónusz mellett. A munkavállalók a tárgyalások első fordulóin 18-20 százalékos béremelést követeltek, ezt később 15 százalékosra mérsékelték, most pedig már belementek volna 10 százalékos alapbéremelésbe és 5 százalékos év végi bónuszba.

Múlt héten péntek délutántól 48 órás sztrájkot hirdetett a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. munkavállalóinak többségét képviselő öt szakszervezet, mert nem tudtak megegyezni a bérekről a munkaadóval. Ez körülbelül 400 dolgozót jelent: jegykezelőket, poggyászrakodókat, gépkocsivezetőket és a rampatiszteket. A Ferihegyet igénybevevő légitársaságok csaknem 35-40 százalékánál ők végzik a földi kiszolgálást.

A két napos sztrájk alatt a 624 járatból mindössze 33-at kellett törölni, ami alig több mint 5 százaléka a teljes légiforgalomnak.