SZTRÁJK FERIHEGYEN – Folytatják a bértárgyalásokat

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ülnek Ferihegyen a szakszervezetek és a munkáltató, miután a szombat délutáni tárgyalások sikertelenül értek véget a repülőtéren. A földi kiszolgálók 48 órás sztrájkja szombat délután ért véget.

Eredménytelenül zárult a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. és a munkavállalók többségét képviselő öt szakszervezet szombat délutáni tárgyalása. A munkavállalók képviselői – tekintettel a húsvéti ünnepekre – kedden reggel folytatják a tárgyalásokat a munkaadóval – mondta el korábban a Független Hírügynökségnek, a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének (FORTISZ) elnöke. Peres Gábor elmondta: nem tudnak engedni a jelenlegi 10+5 százalékos fizetésemelési igényeikből.

A Celebi GH Kft. ügyvezető igazgatója a Független Hírügynökségnek korábban megerősítette, hogy jövő kedden folytatják a tárgyalásokat. Limburger Lóránd egyelőre nem tudott beszámolni új ajánlatról.

A legutóbbi bértárgyaláson a munkáltató, Celebi vezetése már 4 százalékos alapbéremelést és 3 százalékos év végi bónuszt ajánlott. Korábban még 0 százalékos alapbéremelésről volt szó a 3 százalékos bónusz mellett. A munkavállalók a tárgyalások első fordulóin 18-20 százalékos béremelést követeltek, ezt a múlt hétre 15 százalékosra mérsékelték, most pedig már belementek volna 10 százalékos alapbéremelésbe és 5 százalékos év végi bónuszba.

A 48 órás sztrájkot a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. munkavállalóinak többségét képviselő öt szakszervezet hirdette, mert nem tudtak megegyezni a bérekről a munkaadóval. Ez körülbelül 400 dolgozót jelent: jegykezelőket, poggyászrakodókat, gépkocsivezetőket és a rampatiszteket. A Ferihegyet igénybevevő légitársaságok csaknem 35-40 százalékánál ők végzik a földi kiszolgálást.

A két napos sztrájk alatt a 624 járatból mindössze 33-at kellett törölni, ami alig több mint 5 százaléka a teljes légiforgalomnak.