Sztrájkra készülnek Záhonyban

Záhony – Hét esztendő munkabéke után április 6-án összehívta sztrájkbizottságát a Vasutasok Szakszervezete záhonyi Területi Képviselete. Röhacker Attila szerint júliustól közel félezer dolgozó maradhat munka nélkül.

Hét esztendő munkabéke után április 6-án összehívta sztrájkbizottságát a Vasutasok Szakszervezete záhonyi Területi Képviselete.

– Tudomásunkra jutott, hogy a MÁV Zrt. a tulajdonos elvárásának megfelelve a Vasúti Törvény sajátos értelmezésével, a Záhonyi Logisztikai és Rakománykezelési Szolgáltató Zrt. létrehozásával tevékenység-kihelyezést tervez ez év júliusától. Az előterjesztők mulasztásos törvénysértést követtek el, hiszen előzetesen nem kérték ki az érdekvédelmi szervezetek véleményét. Az intézkedés gazdaságilag indokolatlan, közel félezer munkavállaló kerülhet lapátra! – hangsúlyozta Röhacker Attila.

A területi képviselet vezetője elmondta: a Vasutasok Szakszervezete a Munka Törvénykönyve megsértése miatt kifogást nyújtott be a munkáltatónál, haladéktalan tárgyalást kezdeményezve a kialakult helyzet kezelésére. A területi sztrájkbizottság az érintett munkavállalók érdekében megkezdte a felkészülést a legkeményebb nyomásgyakorlásra, eredménytelen egyeztetések esetén a bíróság és a figyelmeztető sztrájk lesz a következő lépés.

– Nevetséges, hogy tavaly ilyenkor, a választások idején 1500 új munkahelyet és gazdag fejlesztési forrásokat ígértek a döntéshozók. Úgy tűnik, áprilisi tréfának szánták monológjukat – tette hozzá Röhacker Attila.

– Palicz István –