Sztrájkot hirdetnek a BKV-s szakszervetek, ha holnapig nincs bérmegállapodás

Sztrájkolnak szeptember elején a BKV dolgozói, ha pénteken 10 óráig nem születik bérmegállapodás a közlekedési vállalat és az érdekképviseletek között – jelentette be a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSzSz) alelnöke csütörtökön. A munkavállalók 75 százalékát tömörítő szövetség nem tekinti bértárgyalásnak a csütörtöki találkozót, mert azon nem hangzott el semmilyen konkrét ajánlat – mondta Nemes Gábor.

A VTDSzSz alelnöke nem árulta el, hogy a januárban megadott 15 ezer forintos emelésen felül mekkora bérfejlesztésre tartanának igényt. Nemes Gábor közölte: ha a BKV vezetése pénteken 10 óráig nem áll elő egy elfogadható ajánlattal, akkor meghirdetik, hogy pontosan mikortól és mennyi ideig tart majd szeptember elején a sztrájk, ami akár az összes BKV-járatot is érintheti.

A szakszervezetek az év elején azzal a feltétellel kötötték meg a havi 15 ezer forintos béremelésről szóló megállapodást a BKV új vezetésével, hogy július elején kezdődnek meg az idei évre vonatkozó bértárgyalások – mondta a VTDSzSz alelnöke. A folyamat ugyan elkezdődött, de eddig még nem kaptak semmilyen konkrét ajánlatot – tette hozzá. A csütörtöki találkozót a szövetség nem tekinti bértárgyalásnak. “Ez egy eszmecsere volt, a BKV jövőjének felvázolása, de semmi köze egy bértárgyaláshoz” – fogalmazott Nemes Gábor. Szerinte a BKV húzza az időt és akadályozzák a bértárgyalások folyamatát. A szövetség felszólítja a BKV-t, hogy pénteken délelőtt 10 óráig tegyen konkrét bérajánlatot, különben még aznap sztrájkot hirdetnek – jelentette ki a VTDSzSZ alelnöke.

A szakszervezetek a 15 ezer forintos emelést a kiindulási alapnak tekintik, és ezen felül várnak el béremelést a BKV-tól. A közlekedési vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese csütörtökön azt közölte, hogy a 15 ezer forintos emelésen felül csak a szociális juttatások terhére képesek béremelést adni a cég szűkös anyagi lehetőségei miatt. Ezt azonban a szakszervezetek nem fogadják el. Tóth Norbert azt mondta, hogy jövő hét kedden, vagyis augusztus 21-én folytatódnak a tárgyalások, a szakszervezetek azonban most péntekig adtak határidőt a BKV-nak a bérajánlat megtételére, különben sztrájkot hirdetnek.

Az elégséges szolgáltatás mértékéről a jogszabályok szerint a sztrájkbejelentést követően kell megkezdeni a tárgyalásokat. Ha a BKV vezetése nem hajlandó tárgyalni, akkor egyetlen jármű sem fog közlekedni a sztrájk idején – közölte Nemes Gábor.