Sztrájkolnak a párizsi légiirányítók

Komoly fennakadásokat okoz a párizsi légiirányítók egy részének csütörtöki sztrájkja a franciaországi légiforgalomban. Elsősorban a Párizstól délre fekvő Orly repülőterén kellett sok járatot törölni, de fennakadások vannak a Charles de Gaulle-Roissy-reptéren ((sárldögóll-roásszi)) is.

A légiirányítók az ellen tiltakoznak, hogy 2015-re egyetlen helyre akarják összevonni egész Párizs és környékének légiirányítását, vagyis valamennyi párizsi repülőtér forgalmát egy helyről irányítanák. A két szakszervezet felhívására Orlyn a légiirányítók kétharmada, Roissyn viszont csak egytizede lépett sztrájkba.

A járatok csaknem felét kellett Orlyn törölni vagy halasztani, de Roissyn is jelentősek a késések. Orlyról indul a francia belföldi járatok csaknem mindegyike, valamint több szomszédos országé. Budapestről Roissyra megy a gépek többsége. Szollár Domonkos, a Budapest Airport szóvivője a Független Hírügynökség érdeklődésére azt mondta, hogy mindössze a SkyEurope két csütörtöki járatát kellett törölni, a többi magyar járattal nincs probléma.