Sztrájkkal fenyegetőznek az orosz űrhajósok

Felháborodással reagált és sztrájkkal fenyegetőzött az orosz űrügynökség (Roszkozmosz) arra a hírre, hogy a védelmi minisztérium elutasította az egyik asztronauta felterjesztését az állami kitüntetésre.

Ilyen még nem fordult elő az emberekkel végzett orosz űrutazás több mint fél évszázados történetében – közölte az AFP francia hírügynökség.

Az érintett űrhajós, Maxim Szurajev, aki márciusban tért vissza a Földre, miután fél éven át dolgozott az épülő Nemzetközi Űrállomáson. Szeptember elején derült ki: az űrhajósokat felkészítő központ kétszer is felterjesztette az Oroszország hőse kitüntetésre, a védelmi minisztérium azonban mindkétszer elutasította a javaslatot azzal az indoklással, hogy az nem eléggé megalapozott.

“Ahogy én tudom, a védelmi minisztérium nem adott világos magyarázatot”- mondta kedden Roszkozmosz szóvivője, Alexandr Vorobjov az AFP-nak. A korábban Szovjetunió hősének nevezett kitüntetést eddig mindig megkapták az első űrutazásukat végrehajtó kozmonauták Jurij Gagarin 1961-es jutalmazása óta. Nem változott ez a Szovjetunió szétesése után sem. Az összes, első utazó Szojuz-pilóta részesült az Oroszország hőse kitüntetésből.

Az Oroszország hőse kitüntetés nemcsak a dicsőség miatt fontos. Aki ilyet kap, az nagyfokú kedvezményekben részesül a lakásvásárlásnál és az utazásoknál, valamint a nyugdíjban, és jogosult az állami temetésre, ha meghal. Ezek kompenzálják azt, hogy az orosz űrhajósok amerikai társaikénál jóval kevesebb fizetést kapnak.

Erre fel is hívta a figyelmet a Roszkozmosz szóvivője. “Fel van háborodva az orosz űrhajós-közösség, és nem kizárt, hogy a visszautasítás miatt sztrájkolni fognak” – mondta Vorobjov, aki szerint az ügynökség Dmitrij Medvegyev államfő fordul panasszal.

A 38 éves Szurajev tavaly szeptember 30-án indult a Nemzetközi Űrállomásra, közel fél évet töltött ott. Ő volt az első űrhajós, aki blogot vezetett, és rendszeresen beszámolt a Nemzetközi Űrállomás legénységének életéről és munkájáról, egyebek között a búza növekedéséről és a lepkék tenyésztéséről a súlytalanság körülményei között, a hálózsákban való alvásról, az élelmiszerekről, amelyeket az űrhajósok fogyasztanak, s arról, miért van hajóharang az űrállomáson.

“Talán azt gondolják, hogy semmit nem csinálunk ott, fenn, csak vakációzunk, repkedünk. Súlyos hiba történt, és nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel”- mondta egy orosz tévés beszélgetésben a 39 éves Roman Romanenko, aki májusban kapta meg az Oroszország hőse kitüntetést.
– Független Hírügynökség –