Sztrájkbizottság a tűzoltóknál – október 18-ig kapott haladékot az önkormányzati tárca

Sztrájkbizottságot alakított a túl magas munkaidő és az alacsony bérek miatt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) szerdán. A szakszervezet szerdán egyeztetett az Önkormányzati Minisztériummal, és október 18-ig, a következő tárgyalásokig adtak haladékot a tárcának. A minisztérium ugyanis fizetne, de kevesebbet, mint amit a bíróság a szombathelyi tűzoltóknak már jogerősen megítélt. Az országban folyó 85 ilyen perből egyébként egyedül a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság hozott eddig jogerős ítéletet, a szombathelyi tűzoltók ügyében.

A HTFSZ csütörtöki tájékoztatása szerint szerdán tovább folytatódott a tárgyalás az Önkormányzati Minisztérium és a szakszervezet képviselői között a tűzoltók helyzetéről. A tárgyalások a szolgálati törvénnyel, különös tekintettel a 48 órás heti munkaidővel és a tűzoltók pótlékaival kapcsolatos gondokról szólnak.

A szakszervezet szerint, bár érezhető a szaktárca megoldást kereső szándéka, az érdekképviselet országos választmánya – tekintettel a tűzoltók megalázóan alacsony illetményeire – úgy határozott, hogy rövid határidőt ad a megoldásra. Az évek óta fennálló problémák rendezésére így most október 18-a, a következő egyeztetés napja a határidő – olvasható az érdekképviselet közleményében.

A Vas Megyei Munkaügyi Bíróság a szombathelyi tűzoltók esetében korábban jogerősen döntött a munkaidő-perben. Az ítélet kézhezvételétől számított tizenötödik munkanap október 22-e. Ezért a jogerősen megítélt járandóságok maradéktalan kifizetéséért a sztrájkjogért évek óta harcoló szakszervezet Országos Választmánya a hivatásos tűzoltók egyre fokozódó elégedetlensége miatt október 8-i ülésén úgy döntött, hogy létrehozza a sztrájkbizottságot. A háromfős bizottság elnöke Salamon Lajos választmányi elnök lett.

Salamon Lajos a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a minisztérium szerdán azt közölte, hogy fizetnének, de valószínűleg kevesebbet, mint amit a bíróság megítélt. A maradék összeget az önkormányzatoknak és a tűzoltóságoknak kellene állnia. Mivel a pótlékok ügyében indított 85 perből csak Szombathelyen volt jogerős ítélet, félő, hogy a tárca hozzáállása miatt a többi helyen megfellebbezik az elsőfokú ítéleteket az önkormányzatok, akiknek – ha a tárca terve megvalósul – a zsebükbe kellene nyúlniuk.

Szombathelyen egyébként 100 millió forintot ítélt meg a tűzoltóknak a bíróság, a többi 85 városban is tartanak a perek, de ott a Legfelsőbb Bíróság jogegység nyilatkozatára várnak a bíróságok. Egyedül Vas megyében döntöttek úgy, hogy a bíróságok önálló ítélkezési joga miatt jogerős ítéletet hoznak. Az országban egyébként 4200 hivatásos tűzoltót érint az elmaradt pótlékok kérdése.Sporthírek