Sztrájk lesz a BKV-nál

Sztrájkolni fognak szeptember 4-én üzemkezdettől kora délutánig a BKV dolgozói, mivel a közlekedési vállalat vezetősége – az érdekképviselet által megadott péntek délelőtt tíz órás – határidőig sem állt elő számukra konkrét bérajánlattal – mondta el a Független Hírügynökségnek Nemes Gábor a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSzSz) alelnöke. Hozzátette: a munkabeszüntetési tervtől csak akkor lépnek vissza, ha a BKV vezetősége előáll egy elfogadható ajánlattal.

A BKV dolgozóinak 75 százalékát tömörítő VTDSzSz csütörtökön jelentette be, hogyha pénteken délelőtt tíz óráig a vállalat menedzsmentje nem áll elő egy konkrét bérajánlattal, akkor sztrájkot hirdetnek. Mivel a vezetőség nem lépett, így az érdekképviselet meghirdette a sztrájkot szeptember 4-ére, üzemkezdettől egészen délután 1 óráig – mondta Nemes Gábor. Közölte: a VTDSzSz a társaságon belül szinte minden területet lefed és más érdekképviseletek csatlakozása is várható, ezért a munkabeszüntetés vélhetően teljes körű lesz.

Nemes Gábor hangsúlyozta, az elégséges szolgáltatásokról szóló esetleges megegyezés fogja meghatározni, hogy az érintett időszakban lesz-e bármilyen BKV jármű az utcán. Az erről szóló tárgyalások megindulása most a munkáltatótól függ.

Az érdekképviseleti vezető elmondta azt is, hogy a sztrájkról szóló levelet már eljuttatták a BKV menedzsmentjének, tőlük azonban még nem érkezett válasz erre. Mindenesetre, ha meghirdetett időpontig – azaz szeptember 4-ig – sikerül megállapodni, akkor visszalépnek a munkabeszüntetéstől.

A szakszervezetek az év elején havi 15 ezer forintos béremelésről állapodtak meg a BKV új vezetésével, de csak azzal a feltétellel, hogy július elején bértárgyalások kezdődnek az érdekképviseletekkel a vállalatnál. Bár a folyamat elindult, de eddig még nem kaptak semmilyen konkrét ajánlatot. Az érdekképviseleti vezető azt korábban nem árulta el, hogy mekkora bérfejlesztésre tartanának igényt. Közben a közlekedési vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese azt közölte, hogy a 15 ezer forintos emelésen felül csak a szociális juttatások terhére képesek béremelést adni a cég szűkös anyagi lehetőségei miatt.