Sztrájk Ferihegyen: több mint 70 járatot érint a munkabeszüntetés

Összesen 74 járatot érint a 18 órakor kezdődött egynapos sztrájk Ferihegyen – mondta el a Független Hírügynökségnek a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) szóvivője pénteken. Szollár Domokos azt javasolja az utasoknak, hogy a járattörlésekről vagy késésekről a légitársaságoknál, illetve a reptér internetes oldalán tájékozódjanak.

A Celebi GH Kft. földi kiszolgáló személyzetének 24 órás munkabeszüntetése pénteken 14 induló és 13 érkező, szombaton pedig 26 induló és 21 érkező járatot érint – közölte a BA Zrt. szóvivője. Gépenként átlagosan 70 fővel számolva ez több mint 5 ezer utast jelent.

A 2-es terminálon egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa, a Swiss Air és a Travel Service, Ferihegy 1-en pedig az Easy Jet, a Wizzair és a German Wings járatait érinti a sztrájk – mondta Szollár Domokos. Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy mely esetekben lesznek járattörlések vagy késések, mert az sem biztos még, hogy az összes Celebi-dolgozó részt vesz a sztrájkban – közölte a szóvivő. Ha néhányan felveszik a munkát, akkor leginkább csak késések várhatóak – tette hozzá.

Szollár Domokos nem számít nagy káoszra Ferihegyen, mert a teljes forgalomnak csak a 35-40 százalékát érinti a sztrájk, és az utasok, reményei szerint előzetesen tájékozódnak a járatukról.

A Celebi GH Kft. földi kiszolgálói mellett a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) Kft. munkatársai is sztrájkolnak szombaton, mert a társaság 72 dolgozóját képviselő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) nem tudott megegyezni a béremelésről a BA Zrt.-vel – közölte a szóvivő.

A BA Zrt. már értesítette a légitársaságokat, hogy a sztrájk ideje alatt, szombaton 11 és 18 óra között, a RÜK üzemanyag-kiszolgálása szünetelni fog. A társaságok így már intézkedtek arról, hogy az üzemanyagot máshonnan szerezzék be Ferihegyen, vagy egy másik, közeli repülőtéren.Sporthírek