Sztrájk Ferihegyen: eddig nem volt járattörlés

Ferihegy
Ferihegy
Budapest – Nem az összes Celebi-alkalmazott sztrájkol, és a cég vezetői is beálltak poggyászt pakolni, így fél- egyórás késésekkel ugyan, de elindulnak a munkabeszüntetés által érintett járatok.

A sztrájk még 38 járatot érint, de várhatóan továbbra sem lesz szükség járattörlésre – közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport Zrt szóvivője.
A földi kiszolgálást végző Celebi GH Kft. alkalmazottai péntek este 6 órakor kezdték meg 24 órás munkabeszüntetésüket, mert nem tudtak megállapodniuk a cég vezetőivel a béremelésről. A munkavállalók 15 százalékos alapbér-emelést szeretnének elérni, de a vezetőség ragaszkodik az 1+2 százalékos, teljesítményhez kötött emelési ajánlatához.

A legnagyobb késés másfél órás volt pénteken, de átlagosan 30 perccel indultak később a repülők, járattörlésre nem volt szükség – mondta a szóvivő. Szollár Domokos arra számít, hogy szombaton fél-egyórás csúszásokkal ugyan, de elindulnak a gépek.

A 2-es terminálon egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa, a Swiss és a Travel Service, Ferihegy 1-en pedig az Easy Jet, a Wizzair és a GermanWings járatait érinti a sztrájk – mondta a BA Zrt. szóvivője.

Szombaton 11 órától este 6-ig a Celebi GH Kft. földi kiszolgálói mellett a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) Kft. munkatársai is sztrájkolnak, mert a társaság 72 dolgozóját képviselő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) nem tudott megegyezni a béremelésről a BA Zrt.-vel.

Szollár Domokos szerint ennek a munkabeszüntetsének sem lesz komolyabb hatása a forgalomra, mert előre szóltak a légitársaságoknak, hogy mikor nem tudnak tankolni Ferihegyen. A társaságok így vagy a visszaútra is elegendő kerozinnal érkeznek, vagy egy közeli reptéren vesznek fel üzemanyagot – közölte a szóvivő.