Sztrájk Ferihegyen – 48 órás munkabeszüntetés kezdődik 14:30-tól

Kétnapos sztrájkot hirdetett csütörtök kora délutántól a ferihegyi földi kiszolgálás egy részét ellátó Celebi (cselebi) GH Kft. munkavállalóinak többségét képviselő 5 szakszervezet – mondta el a Független Hírügynökségnek a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke csütörtökön. Az érdekképviseletek azért döntöttek ismét a sztrájk mellett, mert továbbra sem tudtak megegyezni a béremelésekről, pedig ezúttal mindkét fél engedett a korábbi ajánlatából – közölte Csorba Attila.

A légitársaságok körülbelül 35-40 százalékát kiszolgáló személyzet, a jegykezelők, a poggyászrakodók, a gépkocsivezetők és a rampatisztek ismét beszüntetik a munkát, ezúttal 2 napra, ami jelentős fennakadásokat okozhat Ferihegyen. A Celebi GH Kft. körülbelül 500 dolgozója közül csaknem 400-at képvisel az az 5 szakszervezet, amely most újabb sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetés 14:30-kor kezdődik.

A Celebi dolgozóinak sztrájkja a 2-es terminálon egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa, a Swiss és a Travel Service, Ferihegy 1-en pedig az Easy Jet, a Wizzair és a GermanWings járatait érinti.

A legutóbbi bértárgyaláson a cég vezetése már 4 százalékos alapbéremelést és egy +3 százalékos év végi bónuszt ajánlott. Korábban még 0 százalékos alapbéremelésről volt szó a 3 százalékos bónusz mellett. A munkavállalók a tárgyalások első fordulóin 18-20 százalékos béremelést követeltek, ezt a múlt hétre 15 százalékosra mérsékelték, most pedig már belementek volna egy 10 százalékos alapbéremelésbe és egy + 5 százalékos év végi bónuszba – mondta az LDFSZ elnöke. Megegyezni azonban nem sikerült, ezért ismét sztrájkot hiretett az 5 szakszervezet – tette hozzá Csorba Attila.

A munkabeszüntetés meghirdetése előtt a Celebi GH Kft vezetői azt közölték, hogy ha a munkavállalók ismét sztrájkolni fognak, akkor visszavonják az eddig tett ajánlataikat és felfüggesztenek minden tárgyalást az érdekképviseletekkel – mondta Peres Gábor, a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének (FORTISZ) elnöke.

A bónuszok kérdése sincs még tisztázva. A szakszervezetek kétféle megoldást tudnának elfogadni. Vagy az éves fizetésük egy bizonyos százalékát az év végén, vagy egy további béremelést a kialkudott bónusz mértékében – közölte az LDFSZ vezetője.