Sztrájk előtt az egri kórházban

A sürgős eseteket ellátják, az előjegyzett betegeket viszont nem fogadják hétfőtől az egri Markhot Ferenc Kórházban, ahol a dolgozók határozatlan idejű sztrájkba kezdenek. A dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a megyei közgyűlés bontsa fel a kórház működtetésére kötött szerződést a Hospinvest Zrt.-vel. A magáncég bejelentette: saját, Heves megyei kórházaiban ellátja azokat a betegeket, akiket Egerből elküldenek.

Sokan vártak vasárnap az egri kórház sürgősségi osztályán. Többen azért jöttek el kezelésre, mert féltek, hogy hétfőn nem látják el őket. A sürgős eseteket azonban a sztrájk idején is fogadják a kórházban. Pócs Alfréd, a Medicaritas Orvos szakszervezet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, a szakrendeléseken a visszarendelt betegeket, akiknek kezelésre van szüksége, ellátják, de az ellátás általánosságban szünetel, és nem végzik el az előre tervezett műtéteket sem.

Gyöngyösre viszont mehetnek az egri betegek. A Hospinvest ugyanis közölte, a cég által működtetett három Heves megyei kórházban ellátják őket. Azt ígérik, az egészségbiztosító az útiköltségüket is kifizeti. Kosztura László, a Hospinvest Zrt. régióigazgatója a Független Hírügynöségnek azt mondta, utazási formanyomtatványt kell kérni a szakrendelésen, ahol ellátják a beteget, adott esetben Gyöngyösön, Parádon, vagy Hatvanban, ott lepecsételik a kollégák, ezzel igazolják, hogy jártak ezen a szakrendelésen.

A betegek dolgát tovább nehezíti, hogy hétfő reggel a vonatok egy része sem jár majd. A Liga Szakszervezet ugyanis szolidaritásból reggel 8 és 10 óra között szintén sztrájkol.

A februári közgyűlésen hozta ki győztesnek a szocialista vezetésű megyegyűlés a Hospinvestet a kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Szeptemberben ezt a döntést bíróság hatályon kívül helyezte, de attól még a megye és a cég közötti szerződés érvényes maradt. Egy hete a tisztiorvosi szolgálat megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre. A kórházvédők ezt nem ismerik el. Sztrájkjukkal azt követelik, a megye bontsa fel a szerződést a céggel.