Sztrájk az egri kórházban – 16 százalékos a részvétel a szervezők adatai szerint

A szervezők adatai szerint 566 beosztott dolgozóból 90 nem vette fel a munkát a hétfő reggel 7 órakor kezdődő nappali műszakban az egri Markhot Ferenc Kórházban. Ez 16 százalékos részvételt jelent. A dolgozók azt szeretnék elérni a munkabeszüntetéssel, hogy a megyei közgyűlés bontsa fel a kórház működtetésére kötött szerződést a Hospinvest Zrt.-vel. A sztrájk alatt a sürgős eseteket ellátják az intézményben, mást viszont nem.

A 90 sztrájkoló dolgozó nagy része orvos, és a sztrájk továbbra is határozatlan idejű – mondta újságíróknak hétfő délelőtt Pócs Alfréd, Medicaritas Orvos Szakszervezet elnöke. A sajtótájékoztatón a Liga Szakszervezetek, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete valamint a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének képviselője szolidaritási nyilatkozatot nyújtott át a sztrájkolóknak.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a páciensek egy része egyelőre semmit sem érzékel a sztrájkból, a fekvőbeteg-ellátás zavartalan, a halasztható műtéteket viszont későbbi időpontra tolták. A járóbeteg-ellátásnál vannak fennakadások: egy idős nőt például nem láttak el a reumatológián, pedig 30 kilométert utazott, és hétfőre szólt a beutalója.

A vasutasok nemcsak írásban fejezték ki szolidaritásukat: a reggel 8-tól 10 óráig tartó időszakra ők is sztrájkot hirdettek, de végül csak egy vonat nem futott ki Egerből, a fél kilences budapesti gyorsvonat. Ez a járat is azért maradt végül az állomáson, mert az egyik jegykezelő nem sokkal az indulás előtt közölte, hogy sztrájkolni akar.

A Hospinvest korábban azt közölte, hogy a cég által működtetett másik három Heves megyei kórházba mehetnek a betegek – így Gyöngyösre, Parádra és Hatvanba – ott ugyanis ellátják őket. A cég vezérigazgatója szerint az egészségbiztosító az útiköltséget is kifizeti, ehhez utazási formanyomtatványt kell kérni és lepecsételtetni a szakrendelésen.

A februári közgyűlésen hozta ki győztesnek a szocialista vezetésű megyegyűlés a Hospinvestet a kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Szeptemberben ezt a döntést bíróság hatályon kívül helyezte, de attól még a megye és a cég közötti szerződés érvényes maradt. Egy hete a tisztiorvosi szolgálat megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre. A kórházvédők ezt nem ismerik el. Sztrájkjukkal azt követelik, a megye bontsa fel a szerződést a céggel.