Sztráda-rendőrök a vádlottak padján

Miskolc – Megkezdődött a korrupcióval vádolt autópályarendőrök pere a B.-A.-Z. Megyei Bíróságon

A vádlottak, majd a tanúk kihallgatásával megkezdődött annak a 21 személynek – köztük -16 rendõrének a tárgyalása a pere a B.-A.-Z. Megyei Bíróságon a Miskolci Nyomozó Ügyészség két éves nyomozása majd vádemelése nyomán. A vád szerint több rendőr hagyta magát lefizetni az autómentő vállalkozók által, máskor a szabályosnál jóval magasabb díjakat számoltak fel az autósoknak az autómentésért. Egy volt rendőrparancsnok is érintett, aki jogtalan előnyhöz juttatott egy vállalkozót a perirat szerint.

A rendőröket kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetéssel és közokirathamisítással vádolják, a velük együttműködő vállalkozókat és alkalmazottaikat pedig vesztegetéssel és csalással. Előbbiek 5-15 év, utóbbiak több mint 7 év börtönt kaphatnak, ha a taláros testület a váddal egyezően bűnösségüket megállapítaná. A per pénteken délután tanúkihallgatásokkal fejheződött be. De a jövő héten is minden apra kitűzött egy tárgyalást a bíróság.

A tét nem kevés. A bizonyítási eljárás várhatóan hosszabb ideig is eltarthat majd, mert a vádlottak mellett jóval több, mint száz tanút is ki kell hallgatni a bíróságnak.