Észtország nagykövetséget nyit a Második Világban

Az internetezésben élen járó Észtország nagykövetséget nyit a Second Life elnevezésű virtuális világban. Ezt a tallinni külügyminisztérium közölte pénteken.

A Second Life egy amerikai cég által 2003-ban létrehozott virtuális világ, amelyben már csaknem 10 millió felhasználó játszik társadalmi életet. Az utóbbi időben egyre több valós cég, bolt nyit képviseletet ebben az internetes világban marketingcéllal. Nagykövetség azonban eddig csak kettő van: Svédországé és a Maldiv-szigeteké.

Az észt nagykövetség november 11-én, Észtország függetlenségi évfordulóján nyílik a Second Life-ban. A virtuális nagykövetség nem fog vízumot intézni, de sok információval szolgál majd Észtországról, és lesz benne link az igazi külügyminisztériumhoz.

Az 1 millió 300 ezer lakosú Észtországnak csak 29 nagykövetsége van külföldön. A külügyminisztérium azt reméli, hogy a virtuális nagykövetségen keresztül olyan országban is információt tud nyújtani Észtországról, amelyben nincs valós észt nagykövetség.

Észtország 1991 óta – amikor kilépett a Szovjetunióból – úttörő szerepet játszik az új technikák alkalmazásában. Idén márciusban a világ első országaként úgy tartotta meg a parlamenti választást, hogy azon már az interneten keresztül is lehetett szavazni.