Ösztöndíjra pályázhatnak mától a pályakezdő diplomások

Közösen indít ösztöndíjprogramot hétfőtő a pályakezdő diplomásoknak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Kormányzati Személyügyekért Felelős Államtitkárság. A körülbelül 150 ösztöndíjas a közigazgatásban kaphat egy éves, heti 40 órás munkalehetőséget és havonta 160 000 forintot. Pályázni június 30-ig lehet.

A pályázaton azok a 30 évesnél fiatalabb diplomások vehetnek részt, akik végzettségüket 2 éven belül szerezték és először állnak munkába, vagyis rendelkeznek érvényes Start-kártyával illetve jogosultak annak kiváltására.
A nyertesek egy évig havi bruttó 160000 forint ösztöndíjat és heti 40 órás munkalehetőséget kapnak a közigazgatás különböző szakterületein. A fiatalokat a program ideje alatt mentorok, kijelölt szakmai vezetők segítik.

Az ösztöndíjprogramhoz 11 minisztérium csatlakozott: a Miniszterelnöki Hivatal, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Pályázni április 23. és június 30. között lehet. Az ösztöndíjasokat egységes elvek szerint választják ki. A korábbi, hasonló programok tapasztalatai alapján 10-20 százalékuk helyezkedett el később a közszolgálatban.

A pályázat részletei megtalálhatók a Kormányzati Személyügyi Államtitkárság honlapján, a www.szemelyugy.gov.hu-n.