Ösztöndíjat kínálnak az orvosoknak Mezőkövesden

Háziorvosi ösztöndíj rendszer bevezetését tervezi a mezőkövesdi önkormányzat. A városba települő orvosoknak ösztöndíjat, kamatmentes kölcsönt és térítésmentes bérlakást kínálnak. Mezőkövesden az alapellátó orvosok átlag életkora 64 év. A megüresedő helyeket csak nagy nehézséget árán tudták eddig is pótolni, mivel a pályakezdő orvosok többsége főként külföldön keres munkát. Ezért döntöttek úgy a városvezetők ösztöndíjat kínálnak a Mezőkövesdre érkező orvosoknak. A rendszer egyelőre csak tervezet, szerdai ülésén dönt annak elfogadásáról a képviselő-testület.

Az országosan elsőként létrejövő támogatási rendszer célja a település egészségügyi alapellátásnak hosszú távú biztosítása. Mezőkövesden az alapellátást biztosító háziorvosok többsége elérte a nyugdíjkorhatárt, illetve nyugdíj mellett látja el praxisát – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Szabó Gergely, a Mezőkövesdi Önkormányzat szóvivője.

Jelenleg a Mezőkövesden tevékenykedő 7 felnőtteket ellátó háziorvos közül már négyen elérték a nyugdíjkorhatárt, emellett mindhárom gyermekorvos nyugdíj mellett látja el feladatát. Mindezek miatt döntött úgy a város vezetése kidolgoznak egy olyan ösztönző rendszert, amelynek segítségével talán sikerül orvosokat csábítani a Matyóföldre. Az orvosoknak ösztöndíjat, kamatmentes kölcsönt és 5 évig térítésmentes bérlakást biztosítunk. A háziorvosi ösztöndíj bevezetéséről szerdai ülésén dönt a város képviselő-testülete.