Sztárok köszöntötték a brit uralkodót a gyémántjubileum alkalmából

    London, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – Judi Dench, Paul McCartney, Bono, Kiri Te Kanawa, Tom Stoppard és Mike Leigh is meghívást kapott a II. Erzsébet királynő uralkodásának gyémántjubileuma alkalmából szerdán megrendezett fogdásra, amelyen a művészvilág krémje köszöntötte az uralkodót.

 

A brit kulturális élet színe-virágát felvonultató eseményen, amelyet a londoni Royal Academy kiállítótermeiben tartottak meg, 850 meghívott vett részt a BBC híradása szerint.

Derültséget váltott ki, mikor Bono elismerő szavakkal idézte fel a királynő tavalyi írországi látogatását. “A királynő keltául is beszél, pedig úgy még én sem tudok” – tréfálkozott az ír zenész.

Az irodalmi életet mások mellett Tom Stoppard színműíró, valamint Julian Barnes és Michael Morpugo regényíró képviselte. Meghívást kapott több divattervező, így Vivienne Westwood és Paul Smith, és számos képzőművész.

A zenei és színészvilág sztárjai közül jelen volt Kiri Te Kanawa szoprán, Shirley Bassey walesi énekesnő, valamint Emma Thompson, Kenneth Branagh és Joan Collins is. A Golden Globe-díjas (Dinasztia) Collins elárulta, hogy nagy csodálója a királynőnek. “Mindig szerettem volna tudni, mit őriz a retiküljében” – fűzte hozzá.

Diana Rigg színésznő a BBC honlapján(bbc.co.uk) olvasható tudósítás szerint a fogadásra bevonulva arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben “Nagy-Britannia folyamatosan fejlődött” és megtalálta a helyét. “Ez az év egészen különleges a királynő jubileumával és az azzal egybeeső olimpiával” – mondta, és úgy vélte, “egy teljesen új, nagyszerű Britannia van kialakulóban”.