Sztálint igazoló, antiszemita egyetemi orosz történelemkönyv

Heves bírálatokat váltott ki Oroszországban egy új egyetemi történelemkönyv, amely ellenzői szerint antiszemita jellegű, és igazolni próbálja a sztálinizmus rémtetteit. A Novaja Gazeta című lap szerdai száma szerint “ez a történelemkönyv szabotázs a civilizált, demokratikus és jogállamra törekvő Oroszország ellen.”

Az újság cikkét az orosz Történelemtudományi Intézet két munkatársa, Vlagyimir Lavrov és Igor Kurljandckij írta az “Oroszország történelme 1917 és 2009 között” című könyvről, amelyet a moszkvai Állami Egyetem két professzora, Alexander Barszenkov és Alexander Vdovin készített. A lap szerzői szerint a könyv igazolni próbálja a Gulag-ot, teljes népcsoportok deportálását és az erőszakos kollektivizálást.

A könyvben például úgy említik az 1930-as évek terrorját, hogy “a sztálini vezetés csupán a belső ellenség miatti félelmekre” reagált így. “Azok a milliók, akiket az akkori szovjet politika megbüntetett, potenciális ötödik hadosztályt jelentettek, és ez nem volt képzelt dolog” – ez áll a történelemkönyvben.

A könyv kísérletet tesz arra, hogy indokolttá tegye a krími tatárok, a csecsenek, az ingusok és a kalmükök tömeges deportálását Szibériába vagy Közép-Ázsiába. Alexander Barsenkov és Alexander Vdovin szerint “az a veszély fenyegetett, legalább is erős volt a gyanú, hogy kollaborálnak a német megszállókkal.” Ezt a felvetést nyugati történészek és orosz szakértők többsége elveti.

Az oktatási anyagnak szánt könyv többször is hangsúlyosan említi, milyen befolyásos szerepük volt a zsidóknak a szovjet kulturális életben és a médiában. A két szerző szerint “a zsidók többsége vonzódott a Nyugathoz, így fennállt a veszélye, hogy az amerikai érdekeknek megfelelően fogják használni őket a világháború után. Ezért korlátozta Sztálin a zsidókat, hogy magas pozíciókba jussanak a világégést követően” – áll a könyvben.

Az orosz kormány illetékes bizottsága a múlt héten bíráló jelentést közölt az egyetemistáknak szánt történelemkönyvről. Egyelőre azonban semmiféle intézkedés nem született a könyv visszavonására, illetve annak két szerzője ellen.

– Független HÍrügynökség –