SzTA: a kkv-k egyre jobban bíznak a szakmai befektetőkben

(Aktualisiert am:

Budapest, 2011. október 27., csütörtök (MTI) – A hitelpiac kiszáradása miatt egyre népszerűbb a kis- és középvállalatok (kkv) körében a tőkeoldali forrásbevonás – írta csütörtöki közleményében a Széchenyi Tőkebefektetési Alap.

Török József, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap üzletfejlesztési igazgatója szerint a jelenlegi gazdasági környezetben a legtöbb vállalkozás nem tudja évekre előre garantálni, hogy likviditása folyamatosan lehetőséget ad az állandó hiteltörlesztési terhek teljesítésére. Az üzletember arra hívta fel a figyelmet, hogy egy tőkéstárs rugalmasabb feltételeket biztosít: “elvár ugyan egy hozamot, de nem szankcionálja a társaságot, ha ideiglenesen nem kedvezőek a feltételek”.

Kifejtette: miközben a banki hitelkihelyezés során a hitelfelvevő nagyon alapos átvizsgálása zajlik, a tőkebefektetésnél ez kevésbé egyoldalú; a befektető is transzparensen viselkedik, előre rögzíti preferenciáit, és a bemutatja a közös sikerhez felkínált anyagi és szakmai hozzájárulását.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: míg korábban a vállalkozások kevésbé bíztak a kockázati tőkében, most már sokkal elfogadottabb ez a finanszírozási mód, elsősorban a kockázati tőkével együtt járó közös kockázatviselési jellemzők miatt.

Török József szerint a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintja nem csak az eredeti célokat – a régiós felzárkóztatást, a foglalkoztatás emelését, és a hagyományos iparágakban rejlő lehetőségek kiaknázását – fogja szolgálni, hanem közvetett módon, a jó példák révén emeli az általános bizalmat a kkv-szektorban a kockázati tőke iránt.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, tulajdonosi jogait a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kis- és középvállalkozói szektorhoz, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetések formájában.

– MTI –