ÉSZT SZOVJET EMLÉKMŰ – Már csak kisebb összetűzések Észtországban

Nyugalomban telt el a vasárnapra virradó éjszaka Észtország fővárosában, Tallinnban, ahol előtte két napon át voltak zavargások a második világháborús szovjet katonai emlékmű eltávolítása miatt – adta hírül vasárnap internetes oldalán az Interfax orosz hírügynökség. Csak az ország orosz többségű észak-keleti területén voltak kisebb összetűzések.

Tallinban az Interfax szóhasználata szerint most “nem voltak pogromok és vandál akciók”. A rendőrség ellenőrizte a városban közlekedőket, és elkobozta az olyan tárgyakat, amelyek zavargás esetén fegyverül is szolgálhatnának.

Narva városában szombat éjjel őrizetbe vettek 50 embert, többségük fiatalkorú, akik a helyi észt gimnázium előtt gyülekeztek. Kohtla-Jarva városában is volt kisebb konfliktus egy agresszív utcai csoport és a rendőrség között, de a rendőrök végül rendet teremtettek.

Észtország észak-keleti területein csak ablakbetörések szintjén voltak kisebb garázdaságok.

Tallinban szombaton 150 embert vettek őrizetbe, közülük 14-et gyanúsítanak bűncselekmény elkövetésével. A zavargások első hullámában, péntekre virradó éjjel 1 orosz meghalt.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy a hatóságok elhatározták a város központjában álló második világháborús szovjet hősi emlékmű – egy 1,8 méter magas bronzszobor – eltávolítását. Ez ellen tiltakozni kezdtek csütörtök este a helyi oroszok, a tüntetésből hatórás zavargás lett. A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút és hanggránátot vetett be a tömeg szétoszlatására.

A hatóságok péntek hajnalban a sötétség leple alatt távolították el a szobrot, és ismeretlen helyre szállították.

Péntek este a megmozdulások folytatódtak.

A tallinni zavargások kérdésében szombaton telefonbeszélgetés volt Vlagymir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kormányfő, az EU soros elnöke között. Előtte, pénteken az orosz szenátus sürgette, hogy Moszkva szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium pedig “kegyeletsértőnek” nevezte az emlékmű eltávolítását és közölte, hogy felül fogja vizsgálni az orosz-észt kapcsolatokat.

Az ENSZ főtitkára Ban Ki-mun pénteken megbékélésre szólította fel Oroszországot és Észtországot.

Az észtek szerint a szovjet katonát ábrázoló bronzszobor az 50 éves szovjet megszállás szimbóluma. Oroszország és az észtországi orosz kisebbség számára viszont a szobor a nácizmus elleni harc jelképe.

Észtországot a második világháború alatt erőszakkal bekebelezte a Szovjetunió. Az észtek 1991-ben, a Szovjetunió felbomlásakor nyerték vissza függetlenségüket. A lakosságnak csaknem 30 százaléka orosz ajkú, akiket az észtek megfosztottak az észt állampolgárságtól.Sporthírek