ÉSZT SZOVJET EMLÉKMŰ – Az ENSZ-főitkár megbékélésre szólítiotta fel Moszkvát és Tallinnt

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-mun pénteken felszólította Oroszországot és Észtországot, hogy a “tisztelet és megbékélés szellemében” rendezzék a tallinni szovjet háborús emlékmű eltávolítása miatti vitájukat. A világszervezet vezetője sajnálkozott, hogy az észt fővárosban a második világháborús szovjet emlékmű lebontása körül támadt zavargásban egy ember meghalt, és több mint 40 megsérült.

Az ENSZ-főtitkár nyilatkozatát egyik szóvivője olvasta fel.

Tallinban péntek hajnalban a sötétség leple alatt távolították el a hatóságok a szovjet emlékművet. Előtte, már csütörtök este elkezdődtek az észtországi orosz kisebbség tiltakozó akciói, amelyekből végül hatórás zavargás lett. A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút és hanggránátot vetett be a tömeg szétoszlatására.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov pénteken azzal vádolta az észt kormányt, hogy szándékosan szítja a feszültséget a két ország között.

Ugyancsak pénteken az orosz szenátus sürgette, hogy Moszkva szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium pedig “kegyeletsértőnek” nevezte az emlékmű eltávolítását, és közölte, hogy felül fogja vizsgálni az orosz-észt kapcsolatokat.

Az észt kormány szerint a szovjet katonát ábrázoló, 1947-ben állított bronzszobor az 50 éves szovjet megszállás szimbóluma. Oroszország és az észtországi orosz kisebbség számára viszont a szobor a nácizmus elleni harc jelképe.Sporthírek