Észt parlamenti választások a társadalmi elégedettség jegyében, komputeres voksolással

Észtországban vasárnap szavazhatnak a parlamenti képviselőkre azok, akik nem tették ezt meg a hét első felében az interneten keresztül. Hétfőtől szerdáig 30 ezren adták le szavazatukat az otthoni vagy a munkahelyi számítógépükről. Ezzel nyelvrokonaink, akik velünk együtt 2004-ben léptek be az EU-ba, világelsők.

Az online szavazást bármilyen internetes számítógépől meg lehetett ejteni, otthon vagy a munkahelyen. Ehhez minden szavazásra jogosult kapott egy elektronikus személyi azonosító kártyát. A kártyát egy külön kódolvasó berendezésen kellett áthúzni, majd a személyi kódot megerősítésként be is kellett gépelni, végül a szavazatot meg kellett erősíteni egy elektronikus aláírással. Észtország az első a világon, ahol akár minden szavazó leadhatta volna a voksát elekronikus úton az országgyűlési választásokon.

A rendszer egyes kritikusai szerint a szavazókat otthon a családtagjaik vagy a munkahelyükön a kollégáik befolyásolhatják. Ennek kivédésére az állampolgároknak lehetőséget adtak, hogy meggondolhassák az interneten leadott szavazatukat. Aki így tesz, az vasárnap hagyományos szavazólapos, urnás módszerrel felülírhatja az elektronikus szavazatát.

Észtorszságban már a 2005-ös önkormányzati választásokon is lehetett elektronikusan szavazni. Akkor az 1 millió választásra jogosult 2 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Most a választópolgárok 3 százaléka szavazott a világhálón keresztül. A többi választásra jogosult vasárnap elfáradhat a hagyományos urnához, és bedobhatja papírra nyomtatott szavazólapját.

Az éves adóbevallást az észtek 82 százaléka már on-line adja be.

Az európai parlamenti választások tisztaságát ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vakarta a fejét. Elismerte, hogy még nincs módszere az elektronikus szavazás ellenőrzésére, mivel a szavazási renszerbe – éppen a csalás megakadályozása céljából – nem lehet beavatkozni.

A választástól senki sem vár földindulást. A 11,5 százalékos száguldó gazdasági növekedés mellett az észtek elégedettek a kormánnyal. Nincs titakozás, megszorításokkal senki sem fenyegetőzik, éppen ellenkezőleg, mindenki szociális ígéretekkel kampányolt. A Szovjetunióból való kiválás, azaz 16 év óta ez az első parlamenti választás, amelyen semmiféle vitás kérdés sem vetődött fel a szavazás előtt.

A közvélemény-kutatatások szerint a most koalícióban kormányzó Refompárt és a Centrumpárt egyenként 26 százalék szavazatra számíthat, és ezzel kényelmes többsége lesz a következő parlamentben is.Sporthírek