ÚSZÁS: Thorpe biztos abban, hogy tisztázzák

Az ötszörös olimpiai bajnok Ian Thrope tagadja, hogy bármilyen teljesítményfokozó szerrel él volna aktív pályafutása alatt. A L’Equipe című francia sportnapilap szombaton megjelent száma olyan doppingteszt-eredményekről ír, amelyek még Thorpe visszavonulása előtt készültek, és az ausztrál úszónál átlag feletti hormonszintet mutattak ki. Az ausztrálok úszó ikonja azt ígérte hogy tisztázni fogja nevét a szombati híresztelések után.

A BBC hivatalos honlapján vasárnap megjelent nyilatkozatában Thorpe leszögezi, hogy ő soha sem csalt, és mélységesen megrázta a L’Equip szombati írása.

“Nem volt tudomásom arról, hogy bármelyik tesztem is pozitív eredményt hozott, ezért nem is értem, hogy egy pozitív minta hogyan származhat tőlem, és hogyan kerülhetett ez pont egy francia laphoz. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ebben a félreértésben az orvosi és tudományos válaszok engem igazolnak majd” – összegzett Thorpe a BBC stábjának.

Ian Thorpe az utóbbi két olimpián (2004-ben Athénban, és 2000-ben Sydneyben) összesen öt arany, három ezüst-, és egy bronzérmet szerzett. Emellett három világbajnokságbon szerepelt (1998 Perth, 2001 Fukuoka, 2003 Barcelona), ahol összesen tizenegy első, egy második, és egy harmadik hely fűződik a nevéhez.

Az athéni olimpiát követően, egy évre abbahagyta a versenyzést, és a 2006-os nemzetközösségi játékokra tervezte visszatérést, ám egy váratlan fertőzés következtében mégsem indulhatott a viadalon. A tavalyi év novemberében 24 évesen váratlanul (edzőtáborának közepén) visszavonult.