ÚSZÁS – Piersol megdöntötte a 100 méteres hátúszás világrekordját

Megdöntötte a 100 méteres hátúszás világrekordját Aaron Peirsol. Az amerikaiak olimpiai aranyérmes úszója helyi idő szerint szerda este 51.94 másodperc alatt teljesítette a távot egy indianapolisi versenyen. Ezzel Peirsol az első a világon, aki 52 másodperc alatt úszott 100 méteren háton. Az amerikai versenyző korábbi rekordját egyébként egy héttel ezelőtt döntötte meg egy spanyol úszó.

Piersol – aki a pekingi olimpián világrekorddal nyert aranyat – elmondása szerint nagyon meglepődött, hogy július elsején a spanyol Aschwin Wildeboer Faber megdöntötte a rekordját.

“Amikor megdöntötték a rekordomat, teljesen meglepődtem” – mondta a verseny után Piersol. “Az volt a célom, hogy ezen a versenyen mindenképpen jobbat úszom a csúcsnál, ami plusz motivációt adott” – tette hozzá a klasszis. “A srác mindössze egy hétig volt csúcstartó, biztos örült neki. Két hét múlva újra megdöntheti a rekordot, ha tudja” – utalt az amerikai sportoló a római világbajnokságra.

A 25 éves úszó pályafutása során hatodszor döntötte meg a 100 hát világrekordját.

Piersol elmondása szerint, mindenképpen át szerette volna törni az 52 másodperces álomhatárt, ami sikerült is neki. “Szinte tökéletes volt az úszásom, egyszerűen tökéletes” – jelentette ki a klasszis.

A sportoló az Arena X-Glide elnevezésű dresszében úszott, ami nagyrészt poliuretánból áll, amelyet a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) nemrégiben engedélyezett. Piersol nem a teljes dresszben úszott, a felsőteste fedetlen volt. “A teljes dressz nekem nem volt kényelmes, másoknak lehet, hogy bevált, de nekem nem” – indokolta döntését az amerikai.Sporthírek