Friss hírek

2010.03.11. 16:38

Vállalja a nyilvános vitát a rezidensekkel az egészségügyi miniszter

<p>Vállalja a nyilvános vitát a rezidensekkel az egészségügyi miniszter - errõl a tárca sajtóosztálya értesítette a Független Hírügynökséget csütörtökön, miután megkapták a szakorvosképzésben résztvevõ hallgatók erre vonatkozó felkérését. A tárca közlése szerint Székely Tamás azt javasolja, hogy egy hét múlva, jövõ csütörtökön délelõtt a sajtó elõtt, a minisztériumban rendezzék meg a vitát.</p>

A vitára azután kerül sor, hogy kedden a sajtóban megjelent: az orvostanhallgatók egy része önként le akar mondani a szakorvosjelölti képzésben való részvételrõl, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat 9 évig egyetlen kórházhoz köti. A Magyar Nemzetnek kedden Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: két hét alatt a 700 hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada írhatja alá a nyilatkozatot. Ennek aláírásával a hallgatók azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor az idén õsszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

Székely Tamás úgy reagált a cikkre: az orvostanhallgatók félreértelmezik a rezidensképzésrõl szóló új rendeletet, abban szó sincs "röghöz kötésrõl". A szabályozás csak annyit ír elõ, hogy aki Magyarországon közpénzbõl szakvizsgát szerez, a képzési idejét az országban töltse le, ez nemzeti érdek.. Az egészségügyi miniszter arra is emlékeztetett, hogy a rendelet megalkotásakor a Magyar Kórházszövetség véleményét is kikérték a jogszabályról, de semmilyen észrevétel, illetve módosító javaslat nem érkezett a részükrõl.

Az orvostanhallgatók ezután döntöttek úgy, hogy nyilvános vitára hívják ki a tárca vezetõjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!