Nagyvilág

2012.02.07. 19:00

Román kormányválság - A román PD-L lecseréli minisztereit, az RMDSZ feltételeket szab

Bukarest, 2012. február 7., kedd (MTI) - A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) úgy döntött, hogy valamennyi miniszterét lecseréli, és helyükre új tárcavezetőket javasol az új, alakuló kabinetbe.

Bukarest, 2012. február 7., kedd (MTI) - A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) úgy döntött, hogy valamennyi miniszterét lecseréli, és helyükre új tárcavezetőket javasol az új, alakuló kabinetbe.

Ezt Emil Boc, a PD-L elnöke jelentette be kedden, aki közölte, hogy pártja nem fogja ugyanazokat a minisztereket javasolni Mihai Razvan Ungureanu megbízott kormányfőjelölt kabinetjébe, mint akik a Boc által hétfőig vezetett kormányban is helyet foglaltak.

Ungureanut hétfőn nevezte ki Traian Basescu román államfő megbízott kormányfőjelöltnek, miután Boc benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről. Ungureanu kedden tárgyalásokat folytatott az eddigi kormánykoalíciót alkotó pártokkal. Az ellenzéki politikai erők ugyanis már hétfőn bejelentették, hogy nem fogják támogatni a megbízott kormányfőjelölt által felállítandó kabinetet. Ez azt jelenti, hogy az új kormányt is ugyanaz a koalíció kellene, hogy támogassa a parlamentben, mint a Boc-kabinetet.

Kedden délután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői még nem döntöttek arról, hogy továbbra is kormányon maradnak-e. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jelezte, hogy csak bizonyos feltételek mellett hajlandók folytatni a kormányzást. Elmondta azt is, hogy nem áll szándékukban lecserélni minisztereiket, ha úgy határoznak, hogy folytatják a kormányzati szerepvállalást.

A feltételekről Kelemen annyit mondott, hogy újabb koalíciós együttműködési megállapodás aláírását tartják szükségesnek a 2012-es évre. Rámutatott: ebben a megállapodásban olyan konkrét kérdéseket kellene tisztázni, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának megalapítása, amely hónapok óta húzódik az egyetem román többségű szenátusának ellenállása miatt.

Kelemen szerint emellett az észak-erdélyi autópálya építésének folytatását is bele kellene foglalni a megállapodásba, de ezen kívül az RMDSZ továbbra is szorgalmazza a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emelését. Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy csak az első negyedévi gazdasági mutatók ismeretében dönthet erről a kormány. Korábban Traian Basescu államfő leszögezte: nem ért egyet a bérek és a nyugdíjak növelésével, hiszen az veszélybe sodorhatja az elmúlt két évben megteremtett makrogazdasági egyensúlyt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!