A vérüket adják

2020.04.24. 14:00

Véradást szerveztek az ultrák

A diósgyőri szurkolók a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal fogtak össze.

Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Amióta a járvány­ügyi vészhelyzet fennáll, azóta már több alkalommal volt arra példa, hogy a diósgyőri ultrák összefogtak, és egy jó ügy mellé álltak. Pénzadományt gyűjtöttek, támogatták a megyei kórház dolgozóit, és a GYEK kis betegeit is megajándékozták a Red Company Diósgyőr segítségével. Emlékezetes marad az a látványos megmozdulásuk is, amikor görögtűzzel világították meg az este 8 órás közös hálataps idején az Árpád utcát.

A kezdeményezés ötletét az adta, hogy segítsék a Magyar Vöröskereszt munkáját, hiszen a járvány idején nem szívesen mennek az emberek vért adni, még ha veszélytelen is. A véradásszervezés sem egyszerű feladat a kialakult helyzet miatt, a humanitárius szervezet azért küzd, hogy ne is alakulhasson ki vérhiány.

Így segítenek

A szurkolókat két időpontra mozgósították – mondta Martini Emil, a Szurkolók Magyarországért – Diósgyőr képviselője. Az egyik a csütörtöki volt, a másik jövő hét csütörtökön, április 30-án lesz. „Ezek a srácok kemények, de sokan közülük nem rendszeres véradók, sőt valaki először vállalkozott a feladatra, megmutatják, hogy ha most ez kell, akkor így segítenek” – tette hozzá Martini Emil.

Közösen döntöttek

A kormány felhívására, hogy országosan kevés a véradó, a szurkolói csoportok összefogásával közösen döntötték el, hogy véradást szerveznek – mondta Szalatnay Gábor, a Diósgyőr Szurkolók Közösségének elnöke.

Ugyan ő maga eddig csak egyszer adott vért, és tart is a procedúrától, mégis példát mutatott, és elment. Az előzetes regisztráció és a helyszínen tapasztaltak alapján is megerősíthető, hogy sikeres volt a kezdeményezés.

Megközelítőleg 60 véradóval zárták a napot a polgármesteri hivatal házasságkötő termének előterében kialakított helyszínen – tudtuk meg Laták Kamillától, a Magyar Vöröskereszt megyei koordinátorától. Minden szükséges és elrendelt óvintézkedést megtettek a véradás helyszínén. Tájékoztató tábla fogadta a véradókat, a belépéskor kézfertőtlenítés, lázmérés történt, majd kaptak egy száj­maszkot.

Biztonságos véradás

Egymástól megfelelő távolságban várakoztak és adtak vért. Ahogyan ez az OVSZ honlapján is olvasható, a levett vérmintákból nem történik koronavírus-szűrés. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, tehát vérát­ömlesztéssel nem adható tovább. De már a regisztrációkor telefonon kikérdezik az önkéntest arról, hogy kapcsolatba kerülhetett-e valamilyen úton koronavírusos beteggel. Amennyiben igen, akkor arra kérik, most ne menjen vért adni. Kérik, hogy csak akkor jelenjen meg, ha teljesen egészséges. A szurkolók megkeresése, a partnerség sokat jelent számukra, ez ugyanis pluszvérmennyiséget jelenthet – hangsúlyozta a véradásszervező. A vöröskereszt apró meglepetéssel köszönte meg a résztvevőknek, hogy idejüket áldozták.

A következő alkalomra is várják az önkéntesek jelentkezését, és nem feltétlenül csak a DVTK-szurkolókat. Az április 30-i eseményt is 10 és 18 óra között rendezik meg. Jelentkezés és bővebb információ a 06/70-933-8177-es vagy a 06/46-320-141-es telefonszámon lehetséges.

(A borítóképen: Oszterman Ferenc törzsszurkoló is vérét adta)


Kapcsolódó cikk:

  • Ne hagyjuk, hogy vérhiány legyen!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában