2020.02.28. 10:03
Ez a bronz felért egy arannyal
Bronzérmes lett a Szakácsolimpián a Szentpáli-szakgimnázium szakoktatója.
Forrás: ÉM
Ismét fantasztikus sikert ért el Cserei Lászlóné Piroska, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakoktatója. Bronzérmet szerzett ugyanis nemrég a stuttgarti Szakácsolimpián. Ez már a második nemzetközi sikere volt, hiszen két évvel ezelőtt a luxemburgi szakács-világbajnokságon remekelt. Ott is harmadik helyezést ért el.
– Nincs annál felemelőbb érzés, amikor az ember felállhat a dobogó valamelyik fokára, és átvehet egy érmet. Bronzérmet kaptam ugyan, de nekem ez felért egy arannyal, hiszen nem sok időm volt a felkészülésre. De végül minden nagyon jól sikerült – mondta elöljáróban Piroska.
Elmesélte, a verseny előtt egy hónappal kérte fel őt a Miskolci Szakképzési Centrum, hogy induljon a Szakácsolimpián. Azonban egy ilyen jelentős megméretésre a szállodák és éttermek szakácsai hónapokig készülnek, sőt vannak, akik egy egész éven át. Az idő tehát igencsak szűkösnek bizonyult. Egy hónap alatt kellett elintéznie a regisztrációt, el kellett döntenie, hogy mi legyen a menüsor, milyen legyen az installáció és a díszítés, és csak ezután következhetett a felkészülés. A menüsort pedig nagyon sokszor le kellett próbálni, hogy az tökéletes legyen.
– A versenyételsor lényegi része tehát az én ötletem alapján készült, de természetesen voltak segítőim, hiszen az ételt el kellett szállítani a helyszínre, ott fel kellett rakni és az utómunkálatokat is ott kellett elvégezni – sorolja Piroska.
Átadja a tudását
Elmondta azt is, hogy a zsűri azt értékelte, hogy az ételeket mennyire munkálták meg a versenyzők, mennyire változatosak, akár textúrájukat, akár a technológiát tekintve. A Szakácsolimpián több száz versenyzővel kellett megküzdenie a miskolci szakoktatónak. A versenyen különböző kategóriákat hirdettek, Piroska a Culinary Art kategóriában indult, ahol aznap több magyar is képviseltette magát. Az olimpia egyébként négy napig tartott.
Azonban Piroska dolgát még egy kis bonyodalom is nehezítette.
– Úgy látszik, engem már végigkísér a balszerencse, mert a két évvel ezelőtti világbajnokságon is az történt, hogy nekem nem jutott asztal. Nem tudom, ez hogy történhetett, hiszen a regisztrációm rendben volt. Így amíg a többi versenyzőnek 2 órája volt arra, hogy felrakja az asztalt, nekem mindössze félórám, ráadásul az asztalom 40 centivel rövidebb volt, mint a megadott szabvány. Az ételeket félkész állapotban kellett elhozni a versenyre, a helyszínen végeztük a befejező munkákat, hogy frissnek és üdének látszódjon az étel. Stuttgartban tettük hozzá a friss termékeket, a salátákat például, amiket ott vásároltunk meg. A versenymenü öt fogásból állt: hideg előétel, leves, meleg előétel, főétel és desszert.
Végül elfért az asztalon minden, csak egy kicsit zsúfolt lett. De az eredmény arról tanúskodik, hogy a zsűri valószínűleg nem ezt figyelte – jegyzi meg a tehetséges szakoktató.
Hozzátette: a Miskolci Szakképzési Centrum és az iskola sokat segített a felkészülésben. A verseny előtt az elméleti órákról felmentést kapott, délután pedig tudott gyakorolni.
– Nekem a szakmám a hobbim, nagyon szeretem, élvezem, amit csinálok, és az is nagyon jó érzéssel tölt el, amikor ezt a gyerekeknek át tudom adni egy-egy verseny alkalmával – fogalmazott Piroska, akinek a tanítványai is rendszeresen érnek el sikereket különböző versenyeken.
Cserei Lászlóné menüsora a versenyen
Hideg előétel: kecskesajtterrine parajpudinggal, hagymacsatnival, magvas kenyér toasttal, sajtchipsszel.
Leves: gyöngytyúkleves saját húsával, zöldségeivel, töltelékkel, fafülgombával, zöldborsóostyával.
Meleg előétel: garadnai pisztrángfilé lila burgonyával, pisztáciás paprikarúddal, citrusos mártással.
Főétel: szójababos bélszínrolád blansírozott zöldségekkel, céklapúderrel, vörösboros jus-vel.
Desszert: „Egy csipet napfény” – ananász, mangó, passiógyümölcs.
(A borítóképen: Cserei Lászlóné a bronzérmes menüsorral)