Szószban forgó sült kígyó

Szószban forgó sült kígyó
Szószban forgó sült kígyó
Színes és izgalmas a vietnámi gasztronómia, de a magyar rántott csirke verhetetlen. Szirtes Virág. A szépen csengő név egy mandulaszemű, fénylő fekete hajú, egzotikus lányt takar.

Szirtes Virág

A szépen csengő név egy mandulaszemű, fénylő fekete hajú, egzotikus lányt takar. Nyíregyházán él, Vietnámban látta meg a napvilágot. A magyar konyha lelkes híve, kedvencei a káposztás bableves, a rántott csirke, s minden jellegzetes hazai finomság.

– A szüleim húsz évvel ezelőtt Vietnám fővárosában, Hanoiban dolgoztak. Két hetes koromban fogadtak örökbe, egy éves korom óta itt Magyarországon élek. Szeretek enni, érdekel a gasztronómia, de számomra idegen szülőhazám csaknem minden íze – kezdte Virág.

A fiatal hölgytől megtudtuk, hogy a vietnámiaknál a rizs alaptáplálék, a nagybetűs ennivaló, az élet alapja. Az újszülött elsőként finom rizsfőzetet kap, a haldokló utolsó étele a gyenge csirkehúsosrizsleves.

A legenda szerint, akinek húsz évvel ezelőtt annyi rizs jutott, hogy jól lakhatott, szerencsés embernek számított az egzotikus országban. Aki a csészényi rizsére még főtt zöldséget, haldarabokat, néhány szem húst tehetett, gazdagnak érezhette magát.

– Hat évvel ezelőtt anyukámmal egy hónapot töltöttünk Vietnámban. Ottani barátainkkal egy étteremben ünnepeltük a tizennegyedik születésnapomat. Gyönyörködtem. A látvány feledhetetlen volt, színes és izgalmas, de valamennyi ízt idegennek éreztem. Az asztal tele volt sült húsokkal, csirkével, galambbal, rákkal, rántott békával, és a néphit szerint férfiasságot fokozó kisütött kígyóval. Éhesen jöttem ki az étteremből – mesélte Virág.

Csirke másként

A piac legalább ilyen felkavaró élményeket rejtett. A milliónyi gyümölcs látványa igazán üdítő. Vietnámban legalább harmincféle banán van, melyek színben és nagyságban is különbözőek. Van ananász, mangó, papaja és licsi, és sok egyéb távol-keleti gyümölcs. A halpiac már bizarabb kicsit. Levegője nehéz, szédítő szag kering a sokféle rák, tintahal, kígyó körül a 45 fokos hőségben 90 százalékos páratartalom mellett.

– Egy hölgynél megálltunk. Tojáshalom tornyosult előtte, mellette egy forró vízzel teli edény volt. Megérkezett a vevő. Az árus felütött néhány tojást, pálcikával kiszedte belőlük a csupasz kiscsirkéket. Néhány percre a forró vízbe, majd az asztalon elhelyezett különféle szószokba mártotta őket. A vásárló ott helyben fogyasztott, fizetett, elégedetten és jóllakottan távozott. Elhűlve figyeltem. Anyukám látva ezt, megnyugtatott a keletiek számára a nálunk kedvelt csípős pacal, vagy a zsíros hagymás vér, legalább ilyen bizarr fogás.

– Pók Viktória –