Szorosabb európai biztonságpolitikai egyeztetést szorgalmazott a német védelmi államtitkár

Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Szorosabb európai biztonságpolitikai egyeztetést szorgalmazott Christian Schmidt, a német védelmi minisztérium parlamenti államtitkára egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Christian Schmidt előzőleg a biztonságpolitika aktuális kérdéseiről tartott előadást az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen.

A német államtitkár, aki kétnapos látogatásra érkezett a magyar fővárosba, az újságíróknak elmondta, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszterrel folytatott szerdai megbeszélésén köszönetét fejezte ki vendéglátójának Magyarország afganisztáni szerepvállalásáért. Hangsúlyozta, hogy köszönete nem csupán udvariassági formula, mert úgy látja, a magyarok valóban kiváló tevékenységet folytatnak a közép-ázsiai országban.

Közölte, a katonai egészségügyi ellátásban még intenzívebbé akarják tenni az eddigi német-magyar együttműködést, mert a magyar szaktudást nagyon értékesnek tartják.

Arról is beszélt, mindkét fél fontosnak tartja, és azért küzd, hogy szorosabb legyen az európai biztonságpolitikai egyeztetés.

A német parlamenti államtitkár jelezte, hogy ha a visegrádi négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – katonai területen is szorosabbra akarják fűzni kapcsolataikat, akkor Németország felajánlja ehhez a segítségét.

Christian Schmidt azt is mondta, hogy a német-magyar biztonsági kapcsolatoknak nincsenek problémás elemei, jól felépített együttműködésről lehet beszélni.

A magyar szaktárca szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy Hende Csaba és Christian Schmidt a magyar-német katonai együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt, és az egyeztetésen szó volt egy logisztikai megállapodás lehetőségéről, amelyet a 2014-ben esedékes afganisztáni csapatkivonások tesznek majd időszerűvé.

A HM sajtóirodájának tájékoztatása szerint a magyar-német katonadiplomáciai kapcsolatok kiemelkedően jónak számítanak. Az utóbbi években a kapcsolatok intenzitása tovább nőtt, elsősorban az afganisztáni és a koszovói műveleti területen történő együttműködésnek köszönhetően – fűzték hozzá.

A német féltől az Afganisztánban tevékenykedő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) kapott már egyebek mellett kevlár sisakokat és műveleti laptopokat is. A honvédség pedig egészségügyi “szakállománnyal” segít a németeknek Afganisztánban és Koszovóban.

– MTI –