Szórólapokon kérik a vendégmunkásokat, hogy ne Röszke felé menjenek

A vendégmunkások szokásai miatt torlódik fel a kocsisor hetek óta Röszkénél. Hiába a folyamatos tájékoztatás, a nyugati országban dolgozó, hétvégére illetve szabadságolás miatt hazatérő vendégmunkások mégis ezt a határátkelőt választják Szerbia felé.

Az elmúlt hetekben átlagosan 1-3 órás várakozás volt jellemző az M5-ös autópályán Röszkénél. Péntek estére a kocsisor meghaladta a 10 kilométert, de a nap folyamán volt olyan időszak is, amikor 20 kilométeresre nőtt. A több órás várakozás ellenére a többségében török és szerb vendégmunkások mégis ezt a határátkelőt használják.

Hogy elkerüljék a fennakadásokat, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság magyar, angol és német nyelvű szórólapokat készített, amelyekben felhívják a figyelmet arra, hogy célszerűbb Tompánál átkelni a határon. A szóróanyagot a rendőrség munkatársai az M5-ös autópálya mentén, pihenőhelyeken és benzinkutaknál helyezték el. Emellett a járőrök igyekeznek kézben tartani a közlekedést, szabadon tartani a leálló sávot, előre segíteni a buszokat és a kamionokat.

Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint azért van kedvező tapasztalat is: hála a médiumok folyamatos tájékoztatásának, a magyarok csak elvétve választják Röszkét, többségük Tompa vagy Tiszasziget felé kerül.