Hajdú-Bihar

2011.09.27. 18:56

Újtikos: A győztesek koronáját is tésztából készítették

Újtikos - Idén szeptemberben már harmadik alkalommal fesztiváloztak.

Újtikos - Idén szeptemberben már harmadik alkalommal fesztiváloztak.

Falunappal egybekötve rendezte meg az Újtikosi Pásztortűz Egyesület az idei tésztafesztivált az önkormányzattal közösen. A helyiek testvértelepülési szerződést is aláírtak az Erdélyből, Türe községből érkező vendégeikkel.

Már reggeltől égtek a tüzek a bográcsok alatt miközben érkeztek a nevezések a pálinka és süteményversenyre is. A gyerekek a játszóházban mézeskalácsot sütöttek, tésztanyakláncot fűztek. Délben a Margitai Borisszák és a görbeházi Cserfa Népdalkör szórakoztatta a kóstolásra érkezőket. A tésztás ételek elkészülte után került sor az eredményhirdetésre, a versenyek legjobbjai tésztakoronát kaptak.

Galambok és fohászok Újtikoson

Délután csikós-, huszár-, és lovas karusszel bemutató szórakoztatta a közönséget. Ezután a helyi táltosszobor elkészültének 10. évfordulójára emlékeztek szertűz meggyújtásával. A szertartásba bekapcsolódók fohászait galambok röpítették az égbe a sámándobok hangja mellett. A Kard és Oroszlán Hagyományőrző Egyesület egész nap harci bemutatókkal tanította a gyerekeket a középkori magyarság harci tudására. Ezután a térségi művészeti csoportok kulturális műsora következett, majd a türei néptánccsoport aratott nagy sikert. Az esti utcabállal ért véget a program.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!