Szombattól nagyobb az esély szmogriadóra – RTL Híradó

Holnaptól nagyobb az esély a szmogriadóra, érvénybe lép a környezetvédelmi minisztérium új rendelete, ami a szálló por határértékét külön szabályozza. Eszerint ha két napon át magas ez az érték és az időjárás sem változik, az autóforgalmat is korlátozhatják – hangzott el az RTL Klub Híradójában pénteken.

Láthatatlan, de tudni lehet, hogy a kocsikból rengeteg por kerül a levegőbe. A szálló por az egyik legveszélyesebb anyag: apró, az emberi szervezet bármelyik részébe eljut és ott kárt okozhat. Azért, hogy ennek kockázatát csökkentsék, a környezetvédelmi minisztérium szombattól külön határértéket vezet be a porra. Ha egymást követő két napon a napi átlag nagyobb, mint 75 mikrogram köbméterenként, figyelmeztetnek, ha 100-nál is több és az időjárás nem változik, riasztanak a hatóságok.

Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy olyan területen lehet beavatkozni, ahol a közlekedés is hozzájárul ennek a szennyező anyagnak a feldúsulásához. Ott közlekedési korlátozásokat is be kell vezetni. A szigorítást a Levegő Munkacsoport régóta sürgette. Szerintük már idén is több riasztást kellett volna elrendelni. Lukács András elnök szerint az elmúlt évben 12 alkalommal volt volt olyan nap, amikor intézkedéseket kellett volna hozni.

A szálló por és más szennyező anyagok mennyiségét bárki nyomon követheti a minisztérium honlapján. Példuál Kosztolányi Dezső téren a mérőállomás most kiváló, illetve jó értékeket mutat.

A szálló por egyébként nemcsak a kocsik kipufogójából kerül a levegőbe. Ha levelet égetnek, akkor is számolni kell ezzel a következménnyel.



Sporthírek