2019 legjobb sport képei

2020.01.17. 13:00

Amikor a képzelet a fotón találkozik a valósággal

A sportfotózás nehézségéről és szépségéről mesélt kollégánk, Vajda János.

Bujdos Attila

Fotó: Vajda János

A 2019-es sporteseményeket megörökítő, sportvonatkozású fotói közül válogatott Vajda János, az Észak-Magyarország fotó­riportere.

A titok

Ebből az alkalomból kérdeztük: miért pont ezeket a képeket választotta, mennyivel nehezebb sportfotót készíteni, mint egyéb témát fotózni, illetve: honnan tudja, mi a megfelelő pillanat a kép elkészítéséhez?

„Úgy próbáltam meg összeállítani­­­ a válogatást, hogy minél többféle sportot lefedjen, és emellett látványos akciójeleneteket tartalmazzon.

A sportképek készítésének a titka szerintem a sportágak, a játék ismerete. Így lehet a megfelelő pozíciót megtalálni, ahonnan az érdekes jelenetek lefényképezhetőek.

Akkor igazán élvezetes a sportfotózás számomra, ha sikerül olyan képet elkészíteni, amit még az esemény, a mérkőzés előtt elképzelek, kitalálok magamban, így gyakorta nemcsak követem az eseményeket, hanem a megfelelő pozícióban várom, hogy megvalósuljon az elképzelésem. Persze leginkább ezt utólag tudja az ember, a képek válogatásánál” – felelte kollégánk a kérdésekre.

Arra is kíváncsiak voltunk: van-e valamilyen személyes vonzódása is a sporthoz?

„Annak idején röplabdáztam, azt bármikor szívesen nézem, valamelyest értek is hozzá. Emellett kedvelem még a jégkorongot. Mindkettő rendkívül gyors, nehéz fényképezni” – tért vissza a szakmai szempontokhoz.

A válogatás sokféle sportág eseményein készült fotókat szemléz, és olyan pillanatokat örökít meg, amelyekben a mozdulat különös jelentőséget kap: olykor már nem is annyira a sportot idézi, mint inkább valami művészi koreográfiát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!