Szombaton „kiderül”, hogy milyen lesz a karácsonyunk

Akt.:
Szombaton „kiderül”, hogy milyen lesz a karácsonyunk
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Jeles dátum a naptárban Márton napja, hiszen nagyok sok népszokás, népi megfigyelés kötődik hozzá. Ezen a napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát.


A mai összeállításunkban azokat a több évszázadon keresztül megfigyelt bölcsességeket gyűjtöttük össze, amelyek az időjárással kapcsolatosak. Érdemes lesz tehát november 11-én, szombaton sok-sok apróságra figyelni, mert azokból a jelekből megtudhatjuk, hogy milyen is lesz a még előttünk álló tél.

Egyes vélemények szerint a Márton napjához kötődő szárnyas, a liba mellcsontjából is lehet a várható időjárásra következtetni. Ha ugyanis a sült liba mellcsontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, azonban ha barna és rövid, akkor sáros.

A Márton-napi időjárás is sok mindent elárul a téli hónapokról a népi megfigyelések szerint. Ha Márton napján havazni fog, akkor enyhe tél vár ránk, ha nem havazik, akkor bizony kemény tél várható. Egy másik megfigyelés szerint ha Márton napján fagyos lesz az időjárás, akkor karácsonykor enyhe: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

Baranya megyében azt tartják, hogy a Márton-napi idő a márciusi időt mutatja meg. Ha Márton napján és a körötte lévő napokon is napos az idő, azt „Márton nyarának” nevezik, s akkor biztosak lehetünk abban, hogy igen kemény hideg tél jön.

KM