Szombaton kezdődik a Szabadság híd felújítása

Próbaterheléses vizsgálattal kezdődik szombaton a Szabadság híd felújításának előkészítése. Ez egyelőre csak útszűkülettel jár, de lehet használni a hidat, amelyet augusztus 21-től zárnak le a közúti forgalom, így a tömegközlekedési eszközök elől is. A teljes felújítás várhatóan 2008 őszéig tart és több mint 5 milliárd forintba kerül.

A Szabadság hidat a Fővám téri metróállomás építése miatt nyártól teljesen lezárják a forgalom elől. Közben felújítják az 1896-ban épült átkelőt. Első lépésként a hétvégén próbaterheléses vizsgálat kezdődik. Ez azt jelenti, hogy szombat és vasárnap éjszaka megrakott nehézgépjárművek állnak a hídra, miközben a szakemberek azt vizsgálják, hogyan reagál a hídszerkezet.

Ezután májustól augusztusig a korrózióvédelmi munkákat végzik el. Emiatt akkor lezárják a déli járdát a gyalogosok elől és egy állványzatot építenek. Ez mindössze 20 centit vesz majd el az autósok sávjából, így nem zavarja majd a forgalmat.

Augusztus 21-től – amikor már csak gyalog lehet átkelni ezen a hídon – 2008 őszéig megerősítik az átkelő acélszerkezetét, a vasbetonpályákat, kijavítják a pilléreket és a hídfőket. Elkészül a teljes műemléki és közmű-rekonstrukció. Végül új díszkivilágítást kap a Szabadság híd, amelyen 2008 végétől ismét járnak majd az autósok és a villamosok is.

A teljes beruházás csaknem 5,2 milliárd forintba kerül.